Conclou l'entubament del pou per al rescat de Julen previ a l'entrada dels miners

Imágenes del trabajo de la perforadora en el pozo de Totalán (Málaga)
GUARDIA CIVIL
Publicado 24/1/2019 11:12:14CET

TOTALÁN (MÀLAGA), 24 Ene. (EUROPA PRESS) -

Les tasques per entubar la galeria vertical al túnel que s'ha perforat en paral·lel al túnel en què es troba Julen, el xiquet de dos anys que va caure fa 11 dies en un pou de més de 100 metres de profunditat a Totalán (Màlaga) han acabat, per la qual cosa falten treballs de preparació del terreny perquè en les properes hores la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa puga desenvolupar la seua feina.

Després de culminar les tasques d'entubament dels 60 metres del pou vertical, després de les dificultats sorgides aquest passat dimarts i dimecres que van obligar a reperfilar-lo, s'està procedint a afegir els 12 metres de tub sobre la boca del túnel i a emplenar l'espai al voltant d'aquest cilindre per crear la plataforma d'accés en aquesta citada cota, segons han informat des de la Subdelegació del Govern espanyol.

Així, està previst que en les properes hores la Brigada de Salvament Miner, que va arribar la passada setmana a Totalán, comence el procediment per arribar fins al xicotet.

En concret, començaran a cavar uns quatre metres en horitzontal però amb una inclinació, a 72 de profunditat, per arribar fins al pou en què es troba el xiquet. Aquesta tasca té un temps estimat d'unes 24 hores, però dependrà de les condicions que troben.

L'equip de huit miners baixarà de dos en dos en la càpsula dissenyada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno; i fabricada per dos ferrers malaguenys.

Serà una feina complicada però a la qual estan acostumats. Aquests especialistes, considerats un cos d'elit, començaran a cavar l'accés horitzontal des de la finestra oberta en un dels tubs, a la profunditat establida, amb pales i martells pneumàtics d'aire comprimit. Aniran amb màsqueres, detectors d'oxigen i estaran en contacte amb l'operatiu via telefònica.

Aquest dimarts, l'excap de la brigada Santiago Suárez va explicar que l'equip de huit efectius hauran de treballar, en torns, de genolls o tombats. Baixaran en la càpsula fabricada per a aquest rescat i a distància del sòl "amb la finalitat que faça de caldera perquè s'emporte l'enderroc que van produint". A mesura que avancen, aniran sostenint el sostre i els laterals mitjançant un sistema de la mineria de carbó.

Aquest és l'últim pas d'unes complicades tasques, que semblen d'una obra d'enginyeria civil, que es porten escometent a contrarellotge des del passat 13 de gener, quan el xicotet Julen va caure al pou. Des d'aleshores l'operatiu ha treballat sense descans, matí i nit, per rescatar-lo.

Per a això, ha sigut necessari moure més de 40.000 tones per la qual cosa en condicions normals s'haguera tardat mesos. Així, s'ha hagut de perforat 60 metres en un pou vertical paral·lel al del xiquet, iniciat ja a una cota de -23 metres, en el qual es van tardar 55 hores. A més, han sigutt constants les dificultats tècniques sorgides per l'extrema duresa del terreny que han ralentit les tasques del rescat.

Contador
colaboracio