El Congrés constitueix demà la comissió d'investigació sobre el procés de vacunació, però arrancarà al setembre

Archivo - Arxiu - El diputat de Compromís, Joan Baldoví, amb el seu soci electoral de Més País, Íñigo Errejón
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 23 junio 2021 17:24

   El socialista gallec Guillermo Meijón es perfila com a possible president

   MADRID, 23 Jun. (EUROPA PRESS) -

   El Congrés constituir aquest dijous la comissió d'investigació sobre diversos aspectes relacionats amb el procés de vacunació contra el Covid-19, encara que no es preveu que els seus treballs arranquen fins al prxim mes de setembre, quan s'inicie el nou període ordinari de sessions.

   Segons han informat a Europa Press fonts parlamentries, el PSOE ha proposat reservar-se la Presidncia d'aquest rgan, un lloc que podria recaure en un dels portaveus adjunts del Grup Socialista, el diputat per Pontevedra Guillermo Meijón, que representar al partit en la comissió juntament amb la portaveu de Sanitat, la també gallega Ana Prieto.

   Els altres grups també han optat per adscriure a la comissió a experts en la matria. Així el Grup Popular ha inscrit a la presidenta de la Comissió de Sanitat, Rosa Romero, i a José Ignacio Echániz, exconseller a Madrid i Castella-la Manxa.

   Del seu costat, Unides Podem estar representada per Mar García Puig, vicepresidenta de la Comissió de Sanitat, i Rosal Medel, portaveu en aquest rgan. També estaran els portaveus de Sanitat de Vox (Juan Luis Steegmann), Guillermo Díaz (Cs), Xavier Eritja (ERC), Josune Gorospe (PNB) i Iñaki Ruiz de Pinedo (Bildu).

   Entre els membres de la comissió figuren també Inés Sabanés (Més País-Equo) i Joan Baldoví (Compromís), les dos formacions que van impulsar aquesta investigació, mentre que en nom del Grup Mixt actuar com a portaveu el diputat de Nova Canries, Pedro Quevedo.

PENDENT DES DE MAR

   Va ser el passat 11 de mar quan el Ple va acordar crear aquesta comissió d'investigació impulsada per Més País-Equo i Compromís. La iniciativa va tirar avant per mplia majoria i amb l'abstenció de Vox i el PNB. L'rgan quedar constitut quasi quatre mesos després, per la seua tasca efectiva no comenar fins al cap d'estiu coincidint amb l'inici del nou període de sessions.

   En aquests més de tres mesos tant el PP com els impulsors de la iniciativa han reclamat en diverses ocasions la seua activació. Donat el bon ritme que s'ha aconseguit imprimir al procés de vacunació, el líder de Més País, Íñigo Errejón, va arribar a expressar el seu temor davant la possibilitat que la comissió es constitura quan ja estiguera vacunada la immensa majoria de la població.

   Una vegada s'engegue, la comissió haur d'analitzar la possible existncia d'estructures de trfic d'influncies que hagen possibilitat prctiques irregulars de vacunació, així com investigar els seus beneficiaris i les fallades en el control del protocol d'els qui es van vacunar abans que els tocara.

   Així mateix, tindr entre els seus objectius esbrinar les possibles irregularitats, falta de transparncia i clusules abusives que han pogut donar-se en relació amb els contractes amb les farmacutiques, i les actuacions relatives a aquests fets tant per part de la UE com dels Estats membres per separat.

DEPURAR RESPONSABILITATS POLÍTIQUES

   Més enll de les possibles responsabilitats legals i/o administratives, la comissió haur d'investigar els fets per a depurar les responsabilitats polítiques que es puguen derivar, així com per a assumir les mesures que es consideren oportunes per a no repetir aquestes prctiques "irregulars" en el que falta del procés de vacunació.

   I és que, segons denuncia la iniciativa aprovada, en plena tercera onada ha seguit havent-hi "errors en l'execució del pla de vacunació", "amb dosis fetes malbé, problemes amb la distribució, errors en la logística o falta de xeringues adequades per al mxim aprofitament".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià