Publicado 17/06/2021 10:18CET

El Congrés debat aquest dijous una iniciativa del PP que demana retirar la modificació de les regles del transvasament

   MÚRCIA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

   La Comissió per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Congrés dels Diputats debatrà aquest dijous una Proposició no de Llei presentada pel Grup Parlamentari Popular respecte a la modificació de les condicions del Memoràndum d'Enteniment sobre el transvasament Tajo-Segura.

   La iniciativa planteja la retirada de la "modificació unilateral" de les regles d'explotació del transvasament, aprovades per Reial decret, fins que no s'haja produït l'actualització dels plans hidrològics de conca vigents.

   Així mateix, proposa la convocatòria d'una Taula de l'Aigua amb totes les comunitats autònomes afectades i usuaris, a fi de plantejar els diferents escenaris que contemplen els treballs hidrogràfics del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX) i abordar solucions "des del diàleg i el consens".

   Igualment, insta la resta de formacions polítiques a treballar per a aconseguir un Pacte Nacional per l'Aigua, "seguint els treballs desenvolupats per l'anterior Administració, amb la participació de tots els sectors afectats", i tenint en compte les disposicions aprovades en la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

   En l'exposició de motius de la proposició, el PP destaca la necessitat d'impulsar un "acord d'Estat" que "assegure l'equilibri entre la satisfacció de les demandes en tot el territori nacional i la protecció mediambiental del medi hídric que ens reclama Europa i la societat espanyola".

   "El Pacte és necessari, i ha de tindre el seu corresponent reflex en les ferramentes de planificació en les quals es recolza la política de l'aigua que va engegar l'anterior govern, i que ha d'inspirar tota la política de l'aigua en aquest país", afig la iniciativa parlamentària.

   PAGE DEMANA Al PP DE C-LM QUE INTERCEDISCA

   El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha demanat al PP regional que "faça tot el possible" perquè no tire avant en el Congrés dels Diputats la Proposició No de Llei del seu partit que demana que els cabals ecològics no varien, la qual cosa suposa "un dur colp" per a la regió.

   "No vull tindre silenci amb el que pot passar en vint-i-quatre hores. Perquè es retire una incitativa que suposa un insult a la regió. Li demane al PP de la terra que faça tot possible perquè els seus caps a Madrid no donen un colp amb el transvasament", ha reclamat el president autonòmic.

   García-Page ha qualificat aquesta iniciativa de "atropellament ecològic", per la qual cosa, al seu juí, el PP ha de fer valdre una postura que beneficie a Castella-la Manxa, almenys "intentar-ho". "Callar quan un està convençut d'alguna cosa és igual de lamentable", ha advertit.

colaboracio