Publicado 15/06/2021 19:10CET

El Congrés obri la reforma del Codi Penal per a despenalitzar delictes d'opinió, ofenses i injúries a la Corona

El president del grup parlamentari d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens.
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

   El PSOE ofereix consens, però el PP, Vox i Ciutadans rebutgen la iniciativa d'Unides Podem i temen les conseqüències del canvi

   MADRID, 15 juny (EUROPA PRESS) -

   El Ple del Congrés ha recolzat obrir la reforma del Codi Penal per a despenalitzar els delictes d'opinió i injúries a la Corona i institucions de l'Estat, els delictes contra els sentiments religiosos i l'enaltiment del terrorisme. La iniciativa ha sigut defesa per Unides Podem i ha comptat amb el suport del PSOE, que ha oferit diàleg i consens, però des del PP i Vox ja s'ha expressat el rebuig a la proposta.

   El president del grup parlamentari d'Unides Podem, Jaume Asens, ha assegurat que la intenció de la seua iniciativa és "blindar l'exercici de drets fonamentals, ara amenaçats per delictes obsolets"; "modernitzar" un Codi Penal amb "rèmores franquistes"; "complir" amb el programa d'Unides Podem i amb el mandat d'Europa; i garantir que cap artista acabe a la presó.

   Asens ha defès que "amb aquesta llei Espanya deixarà de liderar la llista d'artistes més condemnats" i ha insistit que "hui és un dia important" perquè les "forces progressistes demostraran que es pot donar una resposta democràtica diferent".

   En el marc de la seua intervenció, ha fet referència als rapers condemnats Valtònyc i Pablo Hasél i ha carregat contra el sistema judicial espanyol, que --al seu juí-- té una "cúpula" que està "colonitzada i segrestada per la dreta" i uns "censors disfressats de jutges".

EL PSOE "NO ESTÀ D'ACORD" EN TOT

   El diputat del PSOE Odón Elorza ha coincidit en la necessitat d'"acomodar" la normativa a "una realitat que ha canviat" en considerar que el Codi Penal compta amb "conceptes que no es corresponen amb els temps", però ha reconegut que "no està d'acord amb alguna de les derogacions que planteja el proponent".

   En aquest sentit, ha recolzat la presa en consideració de la iniciativa d'Unides Podem, però ha avançat que el PSOE farà "aportacions" per a afrontar el debat amb la premissa de "buscar consens", convidar al "diàleg social" i "atendre" les recomanacions de les institucions internacionals.

   Elorza ha recordat que existeix "un conjunt important de recomanacions" del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides com del Tribunal Europeu de Drets Humans que "conviden a revisar el Codi Penal". Ha insistit que es tracta d'un requeriment que "ha d'atendre's" i no una "qüestió d'antull".

   Durant el seu torn de paraula, el socialista ha assegurat que amb la reforma no es "desprotegirà a ningú" ni "concedirà impunitat cap a res" i ha recordat que l'honor de les persones i dels símbols "ja tenen el seu marc de defensa". "No hi haurà indefensió", ha dit per a després precisar que l'objectiu és tipificar els delictes "amb proporcionalitat".

   EL PNB DEMANA CALMA I ESPERAR Al GOVERN

   També el PNB ha demanat calma. El seu portaveu de Justícia i Interior, Mikel Legarda, ha demanat que la presa en consideració no supose una tramitació immediata, atés que creu pertinent esperar al projecte de llei que el Govern ha promès públicament i que aborda també la reforma de la normativa.

   Jon Iñarritu, d'EH Bildu, també ha avançat que la seua formació recolza iniciar aquesta reforma perquè considera que el Codi Penal compta amb "articles arcaics" amb "origen en el franquisme" que "protegixen en gran manera a la prefectura de l'Estat". Açò sí, segons ha dit, presentarà esmenes a l'articulat.

   Per a la portaveu adjunta d'Esquerra Republicana, Carolina Telechea, la iniciativa d'Unides Podem "és un bon començament" i esperen que "es tramite amb celeritat", encara que també ha criticat que no es faça menció a altres reformes pendents com la dels delictes de sedició i rebel·lió, o la derogació de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda pels seus detractors com a 'llei mordassa'.

   També Més País, la CUP i el Bloc Nacionalista Gallego (BNG) han recolzat en el debat la tramitació de la iniciativa d'Unides Podem.

   Per contra, des del Partit Popular, Vox i Ciutadans ja han avançat el seu rebuig a la iniciativa. La portaveu 'popular' en la Comissió Constitucional, Edurne Uriarte, ha criticat la proposta en considerar que "persegueix" la "impunitat per a tots aquells que volen atacar símbols i institucions", així com a als qui volen "fer apologia al terrorisme".

ALTRES PAÏSOS TENEN NORMES SIMILARS

   En la seua intervenció, Uriarte ha fet referència a les normatives d'altres països europeus com Alemanya, Bèlgica i França per a defendre que el Codi Penal espanyol és conforme a una "democràcia avançada" i s'ha mostrat "preocupada" pel fet que el PSOE vaja a recolzar la iniciativa perquè això "sí serà greu per a la nostra democràcia".

   El diputat de Vox, Víctor Sánchez del Real ha confirmat el seu vot en contra perquè creu que Podem només busca "impunitat". "Per què necessiten açò ara? Quines barbaritats tenen preparades?", ha preguntat per a després convidar als diputats de la formació 'morada' a "controlar-se una miqueta" en allò que diuen per a no ser sancionats en virtut del Codi Penal.

   Des de Ciutadans, el diputat Guillermo Díaz també ha expressat el seu rebuig i ha criticat a Podem per voler canviar la llei. "Tenen problemes perquè són uns faltons, llaven-se la boquita", ha dit a Asens.

   Carlos García Adanero, d'Unió del Poble Navaro (UPN) en el Grup Mixt, s'ha mostrat en contra de la proposta i ha recriminat als 'morats' per "posar en qüestió el sistema judicial" espanyol i "dir que els jutges estan al servici d'un partit polític", així com per posar d'exemple les lleis dels Estats Units i no les de Cuba o Veneçuela.

colaboracio