Publicado 30/6/2020 14:59:44 +02:00CET

El Congrés rebutja exigir al Govern els 2.500 milions d'IVA que reclamen les comunitats

La portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, protegida amb mascarilla a la seua arribada al Congrés
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

MADRID, 30 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Congrés, amb els vots del PSOE i Unides Podem, ha rebutjat aquest dimarts reclamar al Govern la devolució aquest mateix any a les comunitats autònomes dels 2.500 milions d'euros procedents de l'IVA pendent de liquidar de 2017.

Després de tombar el passat mes de febrer una moció impulsada pel PP, aquest dimarts la Comissió d'Hisenda de la Cambra baixa ha rebutjat una proposició no de llei en aquest sentit, aquesta vegada defesa pel Partit Regionalista de Cantàbria (PRC).

La iniciativa ha sigut recolzada pel PP, Ciutadans, ERC i Junts, però no ha bastat davant el rebuig d'Unides Podem i el PSOE, ja que tant Vox com el PNB han decidit abstindre's.

El PP ha intentat que la proposta s'acompanyara amb els 750 milions d'euros pendents de liquidar a les entitats locals, però el diputat de PRC, José María Mazón, ha optat per centrar-se en el finançament autonòmic.

"NO ESTÀ LA COSA COM PER A EIXE TIPUS D'EMBOLICS"

Montse Mínguez, del PSOE, ha recordat que aquest "problema es va muntar" per la implantació del sistema de Subministrament Immediat d'Informació (SII), que va acurtar la recaptació per IVA eixe any, però no solament a les comunitats, sinó per a totes. Així mateix, ha dit que des del Govern "es vol facilitar la solució" i "està damunt de la taula" però ha demanat no impulsar una solució "fora de la comptabilitat nacional i del reglament".

El diputat 'popular' Jaime d'Olano ha assenyalat a més que aquesta devolució, que el Govern ha rebutjat executar, haurà de dilucidar-se en els tribunals, i ha assenyalat que argumentar l'augment de recursos proporcionats a les administracions autonòmiques per a afrontar la crisi del coronavirus "no és procedent".

"No està la cosa com per a ficar-se en aquest tipus d'embolics", ha replicat Txema Guijarro, d'Unides Podem, advocant per "acaronar" a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, davant la "tasca ingent, quasi impossible" que té per davant per aquesta crisi.

Contador
colaboracio