Publicado 18/05/2016 19:10CET

El Consell preveu la posada en marxa del nou sistema de tornada d'envasos en 2018

Jürge Resch explica el modelo alemán junto a Elena Cebrián y Julià Álvaro
EUROPA PRESS

La Comunitat Valenciana genera 7 milions d'envasos a l'any, 5 dels quals acaben "on no toca" als carrers, platges i abocadors

VALÈNCIA, 18 May. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha avançat este dimecres que el seu objectiu és que en 2018 puga "començar a funcionar" el nou sistema de tornada d'envasos que en què es ja porta temps treballant. La seua intenció tindre acabada la normativa a començament de 2017 per a poder donar un any de moratòria en què tots els agents implicats puguen adaptar-se a la llei.

Cebrián ha fet este anunci després de reunir-se amb el director de l'organització no governamental Deutsche Umwelthilfe (DUH), Jürgen Resch, impulsor a Alemanya al costat de l'exministre de Medi Ambient, Jürgen Trittin, del sistema de dipòsit, devolució i tornada d'envasos (SDDR), pel que aposta la Conselleria per reduir l'abandonament d'envasos en el territori marítim i terrestre.

La responsable valenciana ha confiat en "aprendre de l'experiència" de l'expert alemany per a avançar en el projecte legislatiu valencià i "millorar la gestió de residus, reduir impactes sobre el medi ambient i complir amb major efectivitat la normativa europea". Un objectiu en què ha reclamat la "implicació" de totes les persones.

El sistema, ha explicat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, es basaria col·locar en els comerços un dipòsit per a determinats envasos -aigua, sucs, cervesa i refrescos- en els formats de vidre, plàstic, llauna i bric. La idea és que els consumidors abonen 10 cèntims per cadascun d'estos envasos després de comprar el producte i els recuperen després en tornar l'envàs a un d'estos dipòsits.

Els comerciants, per part seua, rebran 2 cèntims de bonificació en compensació per la tasca de recollir, guardar i lliurar estos envasos després, el que suposarà "posar al mercat valencià entre 30.000 i 35.000 milions d'euros anuals que es repartirien els diferents comerços", calcula Álvaro. El xicotet comerç tindria "una prima", ha subratllat, tenint en compte que és fàcil comprar grans quantitats en grans supermercats però després la tornada es faria més en el

xicotet comerç, segons els seus estudis.

Per al sistema de transport de recollida diària dels envasos que guarden els comerços haurà també una bonificació de 2 cèntims per cada envàs, en compensació per este treball. A partir d'ací, haurà un gestor del sistema que haurà de posar en funcionament tot el procés, que serà "complementari" als 'punts verd' existents actualment, ha explicat.

ENTERRA 15 MILIONS A L'ANY QUE ES PODRIEN RECICLAR

Segons el responsable de Medi Ambient i Canvi Climàtic, a la Comunitat Valenciana es generen 7 milions d'envasos a l'any, 5 dels quals 5 van a parar "on no toca" i acaben a l'abocador o als carrers, platges i comptes. És més, ha subratllat, anualment s'enterra material que es podria reciclar per valor d'"entre 12 i 15 milions d'euros".

L'EXPERIÈNCIA ALEMANYA

Per a fer front a esta situació, el director de DUH, Jürgen Resch, i impulsor a Alemanya al costat de l'exministre Jürgen Trittin del sistema de dipòsit, devolució i tornada d'envasos (SDDR) ha assenyalat que amb este mètode, del 100% dels envasos es recupera el 99%, gràcies als diners que s'han de pagar per ells. I si algú recula envasos pel carrer, hi ha gent que els recol·lecta i els porta a les botigues.

A més, ha afegit, el 99% pot reciclar-se perquè està net i en bona qualitat, de manera que pot tornar fins i tot dedicar-se al mateix ús que tenia com a envàs alimentari.

Per contra, amb l'antic sistema habitual del 'punt verd', es recolecta entre el 64 i el 70%, en perfecte estat prop del 43%, s'incinera el 18% per a energia i la taxa de reciclatge baixa fins al el 25-31% i axixò "sent propu optimistes", ha assegurat.

colaboracio