El Consell recorrerà l'anul·lació del decret que prioritza el valencià i critica que el PP genere "autoodi"

Mónica Oltra en la roda de premsa del Consell
GVA
Publicado 20/7/2018 14:17:20CET

(((Aquesta notícia substitueix l'anterior per un error en el titular)))

ALACANT, 20 (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha garantit que la Generalitat recorrerà l'anul·lació parcial del decret que prioritza l'ús del valencià en l'administració, i ha lamentat que "formacions polítiques com el Partit Popular convertisquen una cosa positiva, com el fet de tindre dos llengües, en un conflicte permanent" i generen "autoodi i confrontació".

Així ho ha afirmat en relació a la sentència no ferma de la secció quarta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV), en la qual deixa sense efecte 11 articles i una disposició final del Decret 61/2017 que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l'Administració de la Generalitat.

A preguntes dels periodistes en la roda de premsa després del ple setmanal del Consell, celebrat a Castalla (Alacant), la vicepresidenta ha reiterat la intenció del Govern valencià de recórrer l'anul·lació, com ja van avançar dimecres, amb l'objectiu de "defendre els drets de les persones".

"Qualsevol valencià té dret a relacionar-se amb l'administració en la llengua de la seua elecció: si vol en castellà i si vol en valencià; a partir d'ací, els poders públics han de garantir-li eixe dret", ha asseverat.

El "problema" per a Oltra arriba quan "hi ha formacions polítiques que no ho entenen i converteixen una notícia positiva, que vivim en una comunitat amb dos llengües i tenim sort i riquesa cultural, en un conflicte permanent".

Ha lamentat que es tracta d'una cosa "molt cansada i trist" i ha advertit: "Fer de la confrontació de persones que conviuen de forma normal en aquest país és profundament irresponsable i molt poc democràtic".

En qualsevol cas, Oltra ha remarcat que el Consell no entra en les actuacions dels jutges ni en les decisions dels jutjats. Sí fa una valoració política d'"aquells que provoquen aquestes sentències per a generar odi i autoodi i no són capaços d'estimar les llengües dels seus avantpassats, que ja és trist".

colaboracio