Publicado 25/01/2019 14:25CET

El Consell subratlla que seguir defenent els interessos dels agricultors i la taronja valenciana davant UE i Govern

CAMPS DE TARONGES
EUROPA PRESS - Archivo

VALNCIA, 25 Ene. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha subratllat aquest divendres que el Govern valenci "seguir defenent els interessos de l'agricultura i la taronja valenciana tant davant les institucions europees com el Govern d'Espanya".

Oltra s'ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en ser preguntada per si el Govern valenci va a adoptar alguna mesura després de la decisió de la UE de rebutjar "frenar" les importacions de cítrics de Sud-frica.

Sobre aquest tema, la també portaveu del Consell ha remarcat que l'executiu autonmic "seguir defenent els interessos dels agricultors i la taronja valenciana" i ha recordat que aquest dijous una delegació del sector citrícola de la Comunitat Valenciana, encapalat per la Consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, va anar a Brusselles per a "defendre l'agricultura valenciana, en concret els cítrics".

En la trobada que es van mantindre, ha explicat que es va reclamar que es complisquen "les mateixes exigncies fitosanitries" que es demanen a la producció de la UE a les importacions ja que en l'actualitat no es demanen "les mateixes exigncies" fitosanitries per a les taronges que venen importades de pasos tercers que les que es produeixen a la Comunitat perqu ací són "majors", la qual cosa genera "una competncia deslleial i desavantatges per als agricultors valencians", ha reprovat.

Oltra ha explicat que la UE "s'ha comproms a estudiar" la documentació facilitada per la Conselleria d'Agricultura sobre "eixa falta de reciprocitat respecte als acords de la UE amb Sud-frica en matria d'importacions".

En concret, es va traslladar que en els últims quatre anys les importacions de cítrics sud-africans han augmentat un 40,5%, sent en el cas d'Egipte d'un creixement d'un 74,4% i en el cas de Turquia d'un 18%. Davant aquestes xifres, Oltra ha subratllat que la UE "ha d'actuar en conseqüncia per a l'aplicació de la clusula de salvaguarda".

REUNIÓ DEL MINISTRE AMB EL SECTOR

D'altra banda, ha recordat que fa dos setmanes el ministre del ram, Luis Planas, es va reunir el Consell i representants del sector agroalimentari de la Comunitat per a abordar aquesta qüestió, un fet que la vicepresidenta ha valorat perqu el ministeri "va donar la cara".

"És d'agrair que el ministre vinguera a reunir-se amb el sector valenci, escoltara les seues peticions i també les de la Conselleria. La reunió va ser fa dos setmanes i cal donar un temps perqu cada govern actue en l'mbit de les seues competncies", ha assenyalat.

En qualsevol cas, ha subratllat: "El Govern valenci seguir defenent els interessos dels agricultors i de la taronja valncia tant davant les institucions europees com del Govern d'Espanya".

colaboracio