Corea.- Trump confirma l'inici de la "desnuclearització total" de la península de Corea

Publicado 22/6/2018 10:34:18CET

MADRID, 22 Jun. (EUROPA PRESS) -

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha confirmat aquest dijous que Corea del Nord ha destruït algunes de les seues instal·lacions per a proves nuclears, donant així inici a la "desnuclearització total" de la península de Corea, tal com va acordar amb el líder nord-coreà, Kim Jong Un, en la seua històrica trobada.

En una reunió de Gabinet en la Casa Blanca, Trump ha indicat que Corea del Nord "ha deixat de llançar míssils, inclosos míssils balístics" i ha destruït les seues instal·lacions per a proves nuclears: "De fet ja han volat una de les més grans, de les quatre que té".

Encara que el dirigent nord-americà no ha especificat què centres de proves han sigut destruïts, l'agència de notícies Yonhap ha indicat que es tractaria d'almenys quatre.

"Volen fer-ho i nosaltres volem que el facen. I ens estem movent molt ràpid", ha assegurat el magnat novaiorqués en relació a la desnuclearització pactada per les parts de cara a l'obertura d'un "nou futur" en la regió.

"L'important", ha subratllat, "és que hi haurà una desnuclearització total que ja ha començat". D'aquesta forma, ha confirmat l'anunciat el passat 24 de maig per les autoritats nord-coreanes, segons les quals s'han destruït les instal·lacions de Punggye Ri, uns túnels usats per a realitzar assajos atòmics.

En la seua cara a cara del passat 12 de juny a Singapur, Trump i Kim van firmar un "ampli acord" pel qual el règim comunista "es compromet a treballar cap a la completa desnuclearització", així com cap a "un règim de pau duradora i estable en la península de Corea", ja que Nord i Sud segueixen tècnicament en guerra.

Pyongyang també va prometre "recuperar les restes dels presoners de guerra i els desapareguts en combat, inclosa la repatriació immediata d'aquells ja identificats". Trump ha anunciat en les últimes hores que han rebut els primers cadàvers. "Ja han arribat uns 200", ha precisat.

D'altra banda, Trump ha lloat la tasca del secretari d'Estat, Mike Pompeo, per realitzar un treball "fantàstic" a l'hora de mediar amb Corea del Nord. Pompeo té previst viatjar a Pyongyang de nou durant els pròxims dies per a continuar amb les negociacions.

A més, el president ha aplaudit la tasca del seu homòleg sud-coreà, Moon Jae In, per exercir una gran tasca en el marc de les converses. "Realment ha pressionat tant com ha pogut (...) Però sense els Estats Units no tenia cap tipus d'oportunitat", ha manifestat.

Moon s'ha reunit en dos ocasions amb Kim des d'abril en un intent per aconseguir la desnuclearització i l'establiment definitiu de la pau en la península de Corea.

colaboracio