Actualizado 30/6/2020 11:38:46 +00:00 CET

El coreògraf valencià Nacho Duato, Premi Max d'Honor

Nacho Duato, Premi Max d'Honor: "Si no estiguera Podem, el salari mínim vaig veure
Marta Fernández Jara - Europa Press

"Si no estiguera Podem, el salari mínim vital no l'hauríem vist ni de lluny", assevera l'artista

MADRID/VALÈNCIA, 30 Jun. (EUROPA PRESS) -

El ballarí i coreògraf valencià Nacho Duato ha sigut guardonat amb el Premi Max d'Honor que concedeix la Fundació SGAE i que l'artista, que va dirigir la Companyia Nacional de Dansa (CND) durant dos dècades, rep amb "humilitat i alegria" perquè és un reconeixement a una carrera que va començar fa 40 anys i que li ha portat pels principals teatres del món.

"Si no estiguera Podem, el salari mínim vital no ho hauríem vist ni des de lluny", ha afirmat Duato aquest dilluns durant una entrevista concedida a Europa Press amb motiu de la concessió d'aquest guardó, en la qual ha parlat del seu llegat en la CND, la seua marxa d'Espanya, el tracte que rep la dansa a Espanya, les seues esperances després del coronavirus, la política o la seua passió per la pintura, que li portarà a vendre la seua obra a Basilea i Frankfurt.

Duato, qui afirma no ser votant del partit que lidera Pablo Iglesias, ha manifestat que canvis com el salari mínim vital s'han dut a terme quan "ha arribat algú i s'ha posat amb el puny en la taula", una determinació que creu que podria ajudar el món de la dansa a tindre una major representació i protagonisme i, entre altres assumptes, dotar d'un teatre a les principals companyies.

"Espanya és l'únic país d'Europa --fins a Oman té una companyia amb un teatre estable-- que no compta amb companyies amb teatre propi, ni d'òpera, ni de teatre ni de ballet. És un desastre. Però per una oïda els entra i per un altre els ix, ni senten vergonya", ha lamentat el coreògraf, que va començar a dirigir la CND al juny de 1990 i que va abandonar al juliol de 2010, per discordança amb l'aleshores ministra de Cultura Ángeles González-Sinde.

Al seu juí, la solució per a la falta de protagonisme de la dansa parteix, entre altres aspectes, per comptar amb un "bon pressupost", tal com va observar durant la seua època al capdavant del Ballet Estatal de Berlín, en un país --Alemanya-- que compta amb quasi 80 companyies subvencionades.

"A Espanya si vols subvenció és irrisoria, és impossible subsistir", ha dit Duato, qui encara que mai seria ministre, perquè no vol perdre la "honestedat", creu que algú hauria de preguntar-se per què en el Teatro Real no hi ha una companyia que puge a escena 40 espectacles a l'any, en lloc dels tres que estan programats.

Per a Duato, durant els seus anys en la CND, la companyia va arribar pel cap alt alt, des de Brooklyn Academy fins a a l'òpera de Sidney, o les òpera d'Oslo, Pequín o Seul. "Vaig fer més de 60 coreografies i vaig portar d'altres, més de 113 ballets. Eixe és el llegat, però ho van tallar d'arrel i ja no es tornarà a repetir. No ho van voler preservar, no ho van voler guardar, i crec que que és perquè si en lloc de coreografies anaven quadres no hauria passat el mateix. A ningú se li ocorre agafar 160 quadres i ficar-los en un soterrani o cremar-los, però en alguna cosa com la dansa és més fàcil donar-li carpetada i oblidar-se", ha criticat.

Després de marxar-se d'Espanya per a dirigir el Teatre Mijáilovski de Sant Petersburg, en 2011 va rebre una invitació per a acudir a la inauguració de l'exposició El Prado en l'Hermitage, a la qual van acudir els llavors reis d'Espanya don Joan Carles i donya Sofia. Tal com ha recordat Duato, la reina li va comentar que era una "pena" com se li havia tractat a Espanya i el coreògraf va matisar que havia sigut el Ministeri, a que la seua titular va assenyalar. En qualsevol cas, el ballarí afirma que no guarda "rancor" sinó records del "grup meravellós" que es va convertir en un referent en el món".

Per aquest motiu, se sorprèn en veure que en els reportatges retrospectius de televisió ningú s'acorda de la CND. "Quan vaig arribar va ser un gran canvi, el públic va créixer amb la companyia i era la primera que realment era una ambaixadora de dansa a tot el món", ha destacat el ballarí.

"REFORÇATS DESPRÉS DEL CORONAVIRUS

Per a Duato, el coronavirus ha tingut com a conseqüència la cancel·lació de cinc estrenes a tot el món. "Fa cinc mesos que no hi ha teatres i que no hi ha drets d'autor, però no passa gens, ja es normalitzarà tot quan venja la vacuna", ha indicat Duato, qui confia que la societat isca "més reforçada", igual que ocorre després d'una ruptura sentimental. En qualsevol cas, renega dels qui usen expressions bèl·liques per a referir-se a la pandèmia. "No els ha explicat el seu avi com va ser la Guerra Civil?", es pregunta.

Al marge de la dansa, Duato desenvolupa la seua faceta artística també en la pintura i, segons ha assenyalat, li han cridat dos galeries per a participar en les fires de Basilea i de Frankfurt. "Al·lucine, perquè pinte fatal, no sóc pintor, faig una mescla entre pastissos de noces i pintura", ha assenyalat el ballarí, qui entre els seus referents destaca Velázquez, Vermeer o Miró. La continuïtat de la seua pintura dependrà, segons ha assenyalat, de la resposta. "Són fires molt agressives, si no embenes en la primera mostra no et tornen a cridar", ha dit.

Preguntat sobre la seua confiança en la política, Duato té clar que "la política ha d'estar per als més febles" i "per a les minories", moment en el qual ha fet referència a la celebració del "orgull gai", així com per a les famílies desestructurades.

Personalment, ha assenyalat que ha viscut "en tants països" que ja no sap ni d'on és ni quin govern té o quin idioma parla. "Quan vaig dir que no em sentia espanyol tothom es va escandalitzar. Jo m'alce i no sé si sóc espanyol o el què sóc, ni si sóc d'esquerres o de dretes, encara que de dretes no sóc", ha indicat.

Contador
colaboracio

Lo más leído

 1. 1

  Calamaro: "Queen es el grupo más inflado de la historia"

 2. 2

  José Antonio Rodríguez avisa a Rocío Carrasco: "queda lo fundamental por contar. Lo voy a hacer. No hay vuelta atrás"

 3. 3

  La OMS admite que no hay retorno a la 'vieja normalidad' en un futuro previsible

 4. 4

  El Gobierno asturiano aprueba la obligatoriedad de la mascarilla, que entrará en vigor esta tarde

 5. 5

  La vacuna contra la COVID-19 de Moderna muestra resultados prometedores y podría estar lista para 2021