Crespo afirma que 'El Bigotes' feia "gestions directes o indirectes" amb Francisco Camps

Álvaro Pérez Alonso 'El Bigotes', Pablo Crespo i Francisco Correa
POOL
Publicado 19/1/2018 16:54:27CET

Confirma que cobraven en negre del PP de València i que una altra part li la pagaven els empresaris

MADRID, 19 Ene. (EUROPA PRESS) -

El número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, ha afirmat aquest divendres que Álvaro Pérez, conegut com 'El Bigots', feia "gestions directes o indirectes" amb el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps.

Durant la seua declaració en el juí pel presumpte finançament il·legal del PP valencià, Crespo --que s'enfronta a 22 anys de presó-- ha reconegut aquest divendres que el PPCV, liderat llavors per Francisco Camps, va pagar amb diners en negre els esdeveniments i actes electorals de les campanyes municipals i autonòmiques de 2007 i de les generals de 2008 que van contractar amb l'empresa Orange Market.

Ha corroborat el que ja va confessar el líder de la trama corrupta, Francisco Correa. A preguntes de la fiscal Myriam Segura ha explicat que parteix dels esdeveniments que va realitzar Orange Market per als 'populars' valencians van ser pagats en "efectiu" i que va ser uns diners que "no es va declarar", doncs va ser integrada íntegrament a la "caixa 'b' del senyor Correa".

"L'altra part de treballs per al PP van ser pagats pels empresaris que van prestar ací declaració", ha afegit. Aquests empresaris han aconseguit un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció després de reconéixer que van sufragar de forma il·legal els actes de la formació política.

Segons l'escrit d'acusació d'Anticorrupció, el PP va pagar a Orange Market un total de 3,4 milions d'euros en actes electorals i altres esdeveniments entre 2007 i 2008. En relació amb les campanyes, precisa que la formació política va abonar 2,03 milions d'euros, dels quals 1,2 milions es van fer càrrec els empresaris.

Açò sí, ha negat rotundament que es pagaren comissions als polítics valencians: "En cap cas, el PP era el nostre client, nosaltres érem el proveïdor i no va haver-hi mai cap qüestió d'aquest tipus". Ha aclarit que va ser ell mateix, "com persona de confiança" de Correa, el que "va transportar" els diners en negre des de València fins a Madrid per a guardar-ho en la caixa 'b' de la Gürtel.

Crespo, que ha estat declarant prop de quatre hores, ha contestat a les preguntes de totes les parts amb la promesa de l'"absoluta expressió de la veritat", tal com ha dit el seu advocat, Miguel Durán. Al principi només anava a contestar al seu lletrat, però a última hora han canviat de decisió malgrat no aconseguir cap pacte amb la Fiscalia, perquè les negociacions "no han donat els seus fruits".

'EL BIGOTES' S'ENCARREGAVA DELS CONTACTES POLÍTICS

El número dos de la Gürtel ha apuntat que, encara que ell que gestionava i supervisava el funcionament de totes les empreses de Correa, no estava en l'activitat diària d'Orange Market. D'açò, s'encarregava Álvaro Pérez 'El Bigotes', que era el que portava "els contactes amb el PP".

"Sé que tenia molta relació amb persones del PP perquè m'ho explicava", ha dit. "El seu treball era la captació del negoci i el PP era el millor client que tenia", ha afegit.

"M'ha parlat de la relació amb el senyor (Francisco) Camps, el senyor (Ricardo) Costa, amb el senyor (Vicente) Rambla, amb el senyor (David) Serra, Adela Pedrosa, presidents provincials, amb tots els membres de l'Executiva del partit, a més de consellers", ha concretat.

"Pérez em deia que estava fent gestions amb tots ells, però no sé si gestions directes o indirectes amb el president de la comunitat Francisco Camps", ha agregat. Precisament, totes les persones que ha anomenat, excepte l'expresident valencià --qui està citat com testimoni-- i Pedrosa --exalcaldessa d'Elda (Alacant) i actual senadora del PP-- es troben en el banc dels acusats d'aquest juí.

A preguntes de l'advocat de l'exvicesecretari d'Organització i exdiputat regional David Serra ha dit que no sap amb exactitud si Orange Market va treballar per al Grup Parlamentari Popular en les Corts Valencianes, però que és possible que es trobe entre la "multiplicitat de clients del PP" que tenien.

Encara que, en un moment de la declaració, ha afirmat que s'ha pogut donar la circumstància d'una "facturació creuada però per treballs efectivament realitzats"; ha destacat que no sap "per què raó" el PP no es troba en aquest juí com a partícip a títol lucratiu, com sí va estar durant el juí per la primera època d'activitats (1999-2005) de la trama Gürtel.

Preguntat pels pressupostos que van presentar la formació política dels esdeveniments i actes electorals que ara es qüestionen, Crespo ha asseverat que desconeix si es va fer algun "pressupost formal". "A nosaltres no se'ns va comunicar el límit de despesa electoral, ens encarregaven esdeveniments", ha asseverat.

EL PP DEVIA PROP D'UN MILIÓ D'EUROS

En relació a aquesta pregunta, la fiscal li ha mostrat un document Excel, que obren en el sumari de la causa, en el qual apareixen les inicials "R.C." i "V.R.". Sobre aquest, la mà dreta de Correa simplement ha dit que coincideixen amb les de Costa i Rambla i ha puntualitzat que pot corroborar-ho perquè ell no és l'autor d'eixes anotacions.

"El que és obvi que eixe document es corresponen amb els deutes del PP", ha subratllat. En aquesta línia, l'exdirigent polític ha revelat que Correa va acceptar la proposta que li va fer Costa de facturar els serveis prestats a altres empreses per a evitar que Orange Market fera fallida perquè el deute era "proper al milió d'euros". "L'alternativa era el concurs de creditors i el tancament de l'empresa", ha postil·lat.

En diverses ocasions ha reiterat que en eixa reunió que va mantindre amb Costa per a concretar com poder cobrar els actes no es va al·ludir a "quins empresaris"; ni quina quantitat, ni "com fer-ho" i que no coneix quan es va detallar.

L'inici de l'interrogatori s'ha centrat en la seua responsabilitat en les empreses de Correa. Sobre la constitució de l'entramat societari, s'ha manifestat en la mateixa línia que el líder de la Gürtel: les empreses eren independents entre elles però amb una "important sinergia".

Al fil, ha dit que no pot assegurar "amb certesa" que l'objectiu de tindre diverses societats fora ser "opaques" a efectes fiscals.

De fet, ha indicat que ell mai es va ocupar dels assumptes "comptables" i "tributaris", doncs hi havia gent contractada per a açò i que després es portava al despatx de Ramón Blanco Balín, assessor de Francisco Correa i considerat el 'cervell' financer de la trama Gürtel, per al qual Fiscalia demana 15 anys de presó per sis delictes fiscals.

colaboracio