La Crida pel Finançament veu "insuficient" la proposta d'Hisenda per no abordar l'"espoli fiscal" ni el deute

Diverses persones sostenen una pancarta on es llig "Un poble unit per un finanament just", durant la manifestació del 20N pel finanament
Jorge Gil - Europa Press
Publicado: martes, 7 diciembre 2021 13:37

   VALNCIA, 7 Dic. (EUROPA PRESS) -

   La Crida pel Finanament ha qualificat aquest dimarts d'"insuficient" la proposta del Govern per a reformar el model de finanament autonmic sobre la base del criteri de població ajustada, ja que "no aborda el deute illegítim, l'espoli fiscal o la falta d'inversions des de 1900".

   La plataforma considera que la situació del finanament requereix una "solució política i no tcnica" i lamenta que es tracta d'una proposta "limitada als mecanismes tcnics que avaluen la població ajustada a cada territori, que no és una altra cosa que el cost per cpita dels servicis transferits a les diverses autonomies en funció de la seua realitat territorial i demogrfica".

   Per al collectiu, l'anunci d'entrega per part del Ministeri d'Hisenda de la proposta ha sigut rebut "com a aigua de maig" pels partits polítics valencians amb representació en Les Corts, per insisteix que el problema "no és de carcter tcnic, sinó polític".

   El portaveu de la Crida, Antoni Infante, ha assegurat en un comunicat que "tcnicament podria ajustar-se, i tant de bo fora així, la part referida al cost real actual de les transferncies assumides i gestionades per les diverses conselleries, per no ser possible trobar cap solució als problemes de fons que afecten estructuralment a l'economia valenciana i les necessitats socials del nostre poble".

   Entre aquestes, enumera que no hi ha cap proposta per a condonar "el deute illegítim que ens ofega i ens obliga a destinar prop del 27% del total dels nostres recursos a l'amortització i pagament d'interessos, quan tenim un 27% de la població en el límit de l'exclusió social i un 14% en situació de pobresa extrema".

   Tampoc per a compensar les infrainversions "des de fa almenys 121 anys, que han suposat unes inversions estatals un 19% inferior a la mitjana de la resta de territoris de l'Estat, limitant els nostres recursos i empobrint-nos de manera estructural"; ni per a modificar la relació fiscal amb l'Estat, que ens suposa un dficit fiscal que oscilla entre el 2% i més del 6% del nostre PIB anual, i que afecta molt negativament al conjunt de les famílies treballadores i el teixit econmic de micro i pimes".

   La Crida pel Finanament considera que no hi ha cap proposta per a garantir la sobirania fiscal i econmica de la Comunitat Valenciana per a determinar el seu model econmic i la deixa pendent de decisions alienes "com són les inversions planificades i executades des de Madrid, sense tindre en compte les necessitats del poble valenci".

   "Canviar l'actual model, excessivament depenent del turisme, la construcció i d'un sistema laboral precarizado i sense drets laborals i socials és necessari per al benestar de les majoria dels cinc milions de valencians", adverteix, i afig que, sense aquest canvi, tampoc es disposar dels recursos necessaris per a la transició ecolgica i la descarbonització.

"MEDIADOR"

   A més, entén que la proposta comporta un model de negociació multilateral on l'Estat s'"autoconcedeix" el paper de "mediador", "generant la falsa idea que els problemes de finanament són fruit de la relació econmica entre les diverses autonomies, "quan els verdaders problemes els genera l'Estat des de Madrid de manera asimtrica als diversos territoris".

   La Crida pel Finanament reitera que no ser possible "un verdader canvi en la nefasta situació del finanament valenci sense una negociació bilateral amb l'Estat", i aquesta només arribar "per una pressió popular unitria, plural i en clau de País Valenci". Per a, insta el Consell a explicar "de forma honesta" a la població els "greus problemes" del finanament i com afecta al poble valenci en el seu moment a dia.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià