La CUP no farà president a Turull per no cedir a la "acció repressiva de l'Estat"

Publicado 22/3/2018 17:40:11CET

Recorda que la decisió de convocar el ple va ser unilateral de JxCat i ERC

BARCELONA, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Consell Polític de la CUP ha decidit mantenir les seues quatre abstencions a la candidatura de Jordi Turull (JxCat) i no serà investit president en el ple d'aquest dijous: "No podem condicionar la nostra acció política a l'acció repressiva de l'Estat".

Segons han explicat els 'cupaires' en un comunicat, la decisió ha sigut aprovada després de sotmetre-la a la votació de les seues bases durant el matí d'aquest dijous i la militància ha decidit no donar suport a la investidura de Turull.

Els 'cupaires' ja havien advertit que l'acord amb JxCat i ERC estava lluny pel programa de Govern que els havien traslladat, un extrem que ha provocat que la CUP es mantinga en la seua decisió d'abstenir-se en la votació del ple d'aquest dijous a les 17.00.

"La proposta de programa de Govern de JxCat i ERC no avança en la construcció de mesures republicanes ni socials, que responguen els drets i necessitats de la classe treballadora i de la resta de classes populars", exposen.

De fet, s'ha celebrat una reunió aquest mateix dijous en el Parlament en la qual JxCat i ERC no han posat sobre la taula a la CUP cap d'aquestes mesures que exigien els 'cupaires' per avalar la investidura de qualsevol candidat, un avís que van reiterar el dimecres després de convocar-se el ple.

Sobre aquesta convocatòria, insisteixen que la decisió de fixar una sessió d'investidura per a aquest dijous a les 17.00 va ser una decisió d'ERC i JxCat i de la qual la CUP "no va participar", alguna cosa que també van retreure el dimecres.

Un portaveu dels anticapitalistes ha notificat JxCat i ERC la decisió adoptada en el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària (GAP) celebrat aquest dijous a les 15.00 a la seu de la CUP després que les seues bases discutiren i votaren uns documents referent a la candidatura.

SEGONA VOLTA

Sense els vots de la CUP, els independentistes perden la majoria absoluta necessària per investir un president en primera volta, per la qual cosa haurien d'anar a segona volta 48 hores després de la sessió d'aquest dijous i aconseguir traure endavant la investidura per majoria simple.

No obstant això, aquest escenari es complica tenint en compte que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha citat a declarar Turull aquest divendres a les 10.30 "a fi de practicar la compareixença prevista en l'article 505 de la Llei d'Enjudiciament Criminal", amb l'objectiu de revisar si es dicta presó provisional contra ell.

En cas que el ple per fer la segona volta de la investidura de Turull arribara a celebrar-se, els diputats Carles Puigdemont (JxCat) i Toni Comín (ERC) haurien de renunciar a les seues actes perquè els independentistes obtinguren la majoria simple de l'hemicicle --més 'sí' que 'no'--.

colaboracio