El CVC demana un increment en les ajudes a l'audiovisual valencià i mecanismes per a potenciar el valencià

Archivo - Arxiu - L'Alqueria Blanca
À PUNT - Archivo
Publicado: lunes, 29 mayo 2023 18:50

   VALÈNCIA, 29 May. (EUROPA PRESS) -

   El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat aquest dilluns en el ple de maig per unanimitat l''Informe sobre la ficció en l'audiovisual valencià', un document en el qual demana incrementar les ajudes al sector, habilitar mecanismes per a potenciar la presència del valencià i la cultura pròpia en les produccions i coproduccions rodades a la Comunitat Valenciana que aspiren a ajudes públiques i garantir una producció diversificada i plural, entre altres recomanacions.

   Aquest treball sobre la situació del sector ha sigut elaborat a partir de punts de vista d'especialistes valencians i de la resta d'Espanya reunits en cinc taules redones dutes a terme en els últims mesos, segons l'informe consultat per Europa Press.

   La primera taula, el 30 de març del 2022, va tractar de l'àmbit acadèmic; la segona, de professionals del sector, es va celebrar el 9 de juny; la tercera, de professionals valencians, el 3 de novembre; la quarta es va dur a terme l'1 de desembre sobre el sector de l'animació, i l'última es va fer el 12 de gener d'enguany amb la participació de directius de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), ha informat l'organisme en un comunicat.

   L'informe exposa la situació de l'audiovisual valencià en comparació d'altres territoris espanyols (Galícia, Euskadi, Andalusia i Catalunya), i se centra detalladament en la ficció televisiva, cinematogràfica, d'animació, la qüestió lingüística i la projecció internacional.

   En l'apartat de 'Recomanacions', es proposen una sèrie d'accions que el CVC considera d'interés per a "l'èxit i l'expansió del sector": incrementar les ajudes a l'audiovisual valencià, crear mecanismes per a potenciar el valencià, garantir una producció diversificada i plural, facilitar que les contractacions de producció externa asseguren l'accés a les empreses valencianes amb experiència, fer efectiva la inversió del sis per cent dels seus ingressos en l'audiovisual atenent a la Llei 7/2010.

   El document considera que és "fonamental" augmentar la dotació d'ajudes de l'IVC per a obres en valencià, fer complir els mínims en aquesta llengua, optimitzar la gestió de les ajudes públiques, formar de manera específica a les persones que gestionen les ajudes públiques, flexibilitzar la burocràcia, habilitar fórmules que faciliten bestretes de les ajudes a la producció, acompanyar en la projecció estatal i internacional a les produccions amb el suport públic, fomentar la participació en els festivals.

   També demana valorar les inversions públiques per a garantir la tornada social i econòmica de les produccions seleccionades, potenciar estudis relacionats amb el sector, posar en funcionament la Ciutat de la Llum, incentivar la participació d'actors valencians, mostrar personatges que reflectisquen la diversitat generacional i la pluralitat i contemplar una major especificitat en les ajudes a la producció d'animació.

   També, insta a consolidar una estratègia audiovisual en clau valenciana "de gran abast", implicant a diversos sectors de la societat amb l'objectiu de fer veure aquesta activitat "com un sector estratègic i que siga assumida com a tal pel teixit social".

SOLE GIMÉNEZ I PILAR MATEO

   Igualment, el Consell, per unanimitat, ha aprovat dos informes més, en aquest cas sol·licitats per l'Ajuntament de València: un per al nomenament de Filla Adoptiva de la ciutat a favor de la cantant Soledad Giménez (que també va ser membre del CVC), i un altre per al nomenament de Filla Predilecta de la metgessa Pilar Mateo.

   Finalment, s'ha presentat els membres i s'ha aprovat per unanimitat la Memòria de la institució corresponent el 2022.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià