Publicado 06/05/2021 18:09CET

Cvirus.- La majoria de CCAA alçaran el toc de queda i el tancament perimetral a partir del diumenge

   Navarra, País Basc i Comunitat Valenciana pretenen seguir amb el toc de queda, encara que solament Balears té aval jurídic

   MADRID, 6 maig (EUROPA PRESS) -

   Les Comunitats Autònomes han començat ja a avançar les mesures que regiran en els seus territoris a partir del pròxim diumenge 9 de maig a les 00.00 hores. La majoria d'elles posaran fi al toc de queda i al tancament perimetral en acabar l'estat d'alarma, excepte Navarra, País Basc, Comunitat Valenciana i Balears, que pretenen mantindre la limitació nocturna a la mobilitat.

   No obstant açò, moltes d'aquestes autonomies estan a l'espera d'un confirme judicial com ja s'ha donat a Balears, on el seu Tribunal Superior de Justícia ha ratificat les mesures de l'Executiu balear que, entre altres coses, arrepleguen el manteniment del toc de queda.

   Per la seua banda, el País Basc, Navarra o la Comunitat Valenciana, han mostrat també la seua predisposició a seguir amb el toc de queda, encara que el Govern Basc, per exemple, està a l'espera que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc done una resposta per a continuar tant com la limitació a la mobilitat nocturna com al confinament perimetral de la regió.

   Açò sí, a escasses 48 hores de la finalització de l'estat d'alarma, hi ha algunes Comunitats que encara no s'han pronunciat sobre l'escenari 'post alarma'. En qualsevol cas, a les 17.00 hores d'aquest dijous, 6 de maig, aquest és la situació de les CCAA que sí s'han pronunciat:

ANDALUSIA

   El 9 de maig a Andalusia desapareixerà el toc de queda i el tancament perimetral de la regió. No obstant açò, sí que mantindrà el confinament perimetral de municipis amb taxes d'incidència per damunt de 500 casos cada 100.000 habitants. De totes maneres, el president de la Junta, Juanma Moreno, encara ha de confirmar les noves mesures post estat d'alarma.

ARAGÓ

   Aragó tampoc tindrà toc de queda ni confinament perimetral de la comunitat a partir de la matinada del dissabte al diumenge. No obstant açò, el Govern regional mantindrà tancades zones que ja ho estan. Els horaris de tancament en activitats no essencials i hoteleries es mantenen com fins ara: Per a llocs amb nivell d'alerta 3 fins a les 22.00 hores i per a les zones en alerta 3 agreujada fins a les 20.00 hores.

BALEARS

   El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha avalat el manteniment del toc de queda en l'arxipèlag balear, entre altres mesures, després de l'estat d'alarma. Els desplaçaments a les illes han de justificar-se i sotmetre's, si escau, a un control sanitari. Solament es poden dur a terme reunions i trobades familiars i socials d'un màxim de sis persones en l'interior o en l'exterior.

CANTÀBRIA

   A Cantàbria decau el toc de queda i el tancament perimetral de la regió a partir del diumenge. No obstant açò, l'Executiu càntabre adoptarà mesures concretes en cada municipi segons la seua evolució. Així mateix, sí que es manté el tancament de l'interior de l'hoteleria i els aforaments.

CASTELLA I LLEÓ

   Castella i Lleó fixa l'horari de tancament de l'hoteleria a les 00.00 hores després del pròxim 9 de maig, una data a partir de la qual s'elimina el toc de queda i el confinament perimetral de la Comunitat, on a més es clausurarà l'interior de bars en localitats amb incidències superiors a 150 casos per 100.000 habitants.

CASTELLA-LA MANXA

   Diumenge que ve a Castella-la Manxa decaurà el toc de queda i el confinament perimetral de la Comunitat. A més, el Govern regional està estudiant la possibilitat d'augmentar de 6 a 10 el nombre de persones que pot haver-hi en locals d'hoteleria. No obstant açò, serà el dissabte quan es prenga la decisió final sobre les mesures a adoptar.

CATALUNYA

   La Generalitat ja ha anunciat la fi del toc de queda i el confinament regional en decaure l'estat d'alarma. Quant a les mesures de limitar a sis persones les reunions socials i als aforaments d'actes religiosos i cerimònies civils, la Fiscalia no s'oposa a la ratificació judicial.

EUSKADI

   El País Basc pretén seguir amb el confinament perimetral de la regió i el toc de queda més enllà del 9 de maig. No obstant açò, la Fiscalia Superior de la Comunitat s'oposa a aquestes mesures, així que en l'actualitat el Govern Basc es troba a l'espera que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc li done una resposta sobre aquestes mesures.

EXTREMADURA

   A partir del divendres, s'acaba l'estat d'alarma a Extremadura i s'estableix la mitjanit com a horari límit per al tancament de l'hoteleria una vegada decaiga l'estat d'alarma.

GALÍCIA

   La Xunta de Galícia ha anunciat que, a partir de les 00.00 hores del diumenge, s'elimina el toc de queda i el tancament perimetral autonòmic. A més, s'amplien els horaris de l'hoteleria.

LA RIOJA

   La Rioja comptarà a partir del 9 de maig amb un 'semàfor' de tres nivells, basats en una sèrie d'indicadors, que en el "pitjor escenari possible" serien quatre. A més, eixe mateix dia conclou el tancament perimetral de la regió i s'alcen les restriccions de mobilitat nocturna, el denominat 'toc de queda'.

NAVARRA

   El Govern de Navarra flexibilitzarà a partir del 9 de maig les mesures preventives per a fer front al COVID-19, una vegada decaiga l'estat d'alarma. En concret, entre les novetats respecte a les mesures vigents, s'alçarà el tancament perimetral de la Comunitat Foral, es recomana limitar les reunions en els domicilis a un màxim de sis persones de dos unitats convivencials, excepte convivientes, i es permet ampliar a les 22 hores l'horari de les terrasses en hoteleria. Si que segueix mantenint la limitació de la mobilitat nocturna entre les 23 i les 6 hores.

COMUNITAT VALENCIANA

   La Generalitat Valenciana està estudiant retardar l'inici del toc de queda a les 0.00 hores i ampliar el nombre de persones en reunions, que podria passar de les sis autoritzades en l'actualitat fins a la xifra de huit o deu. No obstant açò, el president valencià, Ximo Puig, ja va avançar que plantejava alçar el tancament perimetral.

colaboracio