Publicado 30/09/2022 18:39

Dansa València i el Belles Arts s'uneixen per a "activar noves formes d'habitar el museu"

Dansa València inicia una col·laboració amb el Museu de Belles arts per a repensar des del moviment aquests espais
NACHO CARRASCOSA

   VALÈNCIA, 30 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Dansa València, amb l'objectiu d'"activar nous contextos per a la investigació i la creació contemporània que tinguen el cos i el moviment com a elements centrals", ha oferit, juntament amb el Museu de Belles Arts de València, una estada artística a la creadora Paula Romero, que mostrarà diumenge que ve 2 d'octubre el resultat d'aquest "habitar el museu des d'una nova perspectiva".

   'Tots els quadres un quadre' és una peça-recorregut i un desplegable gràfic pensat per i per al Museu de Belles arts. Durant la seua estada artística en la pinacoteca, Romero va poder investigar i redescobrir aquest espai des de diferents llocs, la qual cosa li va activar una mirada que reuneix tots els elements que ho configuren: obra exposada, arquitectura, i visitants.

   Prompte va aparéixer la reflexió entre el valor del que perdura i del que és perible, de com tots els elements del Museu tenen pes, forma, color, i textura i es poden visitar una vegada i una altra, en canvi la dansa és efímera, es destrueix al mateix temps que es crea.

   Finalment, va decidir unificar aquesta contradicció a través de la plasticitat del seu cos i el moviment dels visitants, però a més pretenia que aquesta experiència mantinguera l'essència de conservar dels museus i quedara una petjada gràfica en la qual s'arreplegara el procés de creació, anècdotes i curiositats d'aquesta estada artística.

   És en aquest punt de la investigació quan la creadora Eixa se sumisca al projecte per a crear una obra gràfica que acompanya l'experiència.

   El resultat és un recorregut 'site-specific' que es podrà realitzar diumenge que ve, 2 d'octubre, en dos passades --a les 12.00 i les 13.30 hores--. La durada de cada passada és de 20 minutos i l'accés serà lliure fins a completar aforament.

   Paula Romero (València,1991) ballarina i coreògrafa, pensa el moviment com a generador de relacions polítiques i de comunitat entre cossos. També li interessa la plàstica del cos i la seua possible relació amb altres dispositius.

   Graduada en Coreografia i Interpretació de Dansa Contemporània pel Conservatori Superior de Dansa de València, actualment, col·labora amb companyies com La Coja Danza, R.O.P.A, Panicmap, A Tiro Hecho, Hilo de Arena, Visitantes Teatro o De Soprano i Arpa. En 2021 rep el premi Ballarina Destacada 2021 de l'Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana.

   És llicenciada en Belles arts en la UPV (2013) i màster d'Obra Gràfica de la Fundació Ciec de Betanzos (2015-2016). Divideix el seu treball entre la producció gràfica, especialitzada en serigrafia, il·lustració i cartelismo, i la divulgació de fanzines a través de diferents plataformes radiofòniques com a Grapas o B-Analizar Fanzines.

   Amb el col·lectiu Fent la Mà ha recorregut diferents festivals d'autoedició dins i fora d'Espanya. Ha realitzat projectes escenogràfics per a les companyies Atirohecho i la Coja Danza. Forma part del col·lectiu Vendo Oro, responsable del Festival Tenderete.