Publicado 07/12/2021 10:44CET

Darias apel·la a coordinar restriccions a la UE sense aclarir si Espanya sospesa demanar PCR a europeus vacunats

Carolina Darias i Silvia Calzón
JORGE PETEIRO

   BRUSSEL·LES, 7 des. (EUROPA PRESS) -

   La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apel·lat aquest dimarts a la coordinació entre països de la Unió Europea per a consensuar les restriccions per coronavirus sense aclarir si Espanya és partidària d'exigir una PCR negativa o imposar altres mesures als europeus vacunats que viatgen al seu territori, com ja estan fent socis com Portugal.

   "Qualsevol acció a nivell europeu ha de ser coordinada en la Unió Europea, Espanya estarà en el que dins del si de la Unió Europea es decidisca", ha indicat la ministra a preguntes dels periodistes a la seua arribada a la reunió de ministres de Salut europeus que se celebra a Brussel·les.

   Amb la introducció del Certificat Covid de la UE el juliol passat, els Vint-i-set van consensuar que aquest document permetria als europeus desplaçar-se sense restriccions addicionals dins de l'espai sense fronteres Schengen.

   No obstant açò, amb el repunt de contagis en molts països i l'arribada de noves variants com omicron, alguns Estats membre sospesen exigir una PCR negativa addicional o demanar quarantena a tots els visitants, fins i tot aquells que acrediten estar immunitzats amb la pauta completa de vacunació o per haver superat recentment la malaltia.

   Portugal ha sigut el primer a imposar aquesta exigència a tots els viatgers de cara a les vacances nadalenques, malgrat el consens inicial dels Vint-i-set. La gestió de les seues fronteres i la gestió sanitària són competències exclusives dels Estats membre pel que cada govern té llibertat per a introduir mesures més estrictes que les consensuades a nivell europeu en honor de la coordinació.

   Preguntada per si Espanya veu pertinent exigir PCR negativa a europeus vacunats de cara a l'augment dels desplaçaments durant les vacances, Darias ha evitat la resposta i s'ha limitat a posar com a exemple la reacció que dels 27 quan es va localitzar la variant omicron a Sud-àfrica i van acordar tancar les seues fronteres als viatges de set països de la regió.

   La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va cridar a prendre mesures als països de la UE i Espanya "ho va fer amb caràcter imminent", ha indicat Darias, exigint a més de la vacunació una prova diagnòstica negativa, establint quarantenes i limitant els viatges.

   "Espanya està per l'actuació coordinada en UE que és el que ens dona força, perquè junts arribem més lluny", ha reblat la ministra de Sanitat.

colaboracio