Publicado 08/04/2021 12:37CET

Darias demana tranquil·litat perquè "hi ha temps" per a adoptar la "millor decisió" sobre la 2º dosi d'AstraZeneca

La ministra de Sanitat, Carolina Darias
Photogenic/Claudia Alba - Europa Press

   Es contempla la possibilitat d'inocular la segona dosi amb una vacuna diferent o només posar una dosi si aporta un 70% d'eficàcia

   MADRID, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

   La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha demanat "tranquil·litat" a la població, especialment a les persones menors de 60 anys a les quals se li ha administrat una dosi de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per AstraZeneca, perquè "hi ha temps" per a poder adoptar la "millor decisió" sobre com inocular la segona dosi.

   Darias s'ha pronunciat així durant una visita la Base Aèria de Torrejón d'Ardoz (Madrid) i després que el ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) decidira aquest dimecres suspendre la vacunació amb aquesta vacuna en les persones menors de 60 anys, després del nou informe de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglés) que assenyalava que existeix una "possible relació" entre aquesta vacuna i els coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes.

   Espanya ha adquirit 12.232.200 dosi d'aquesta vacuna, si bé ara com ara s'han rebut i entregat a les comunitats autònomes 3.232.200 dosi, de les quals s'han administrat 2.154.772 dosi. A més, 2.154.675 persones han rebut almenys una dosi i 97 les dos.

   "Demane tranquil·litat amb la segona dosi perquè hi ha temps. Fins a principis de maig no se'n va a produir l'interval entre la primera i la segona, per la qual cosa estem treballant en el marc europeu i en la ponència de vacunes per a veure què possibilitats hi ha", ha assenyalat la ministra.

   Les opcions que es remenen són administrar, sempre que "hi haja evidència científica suficient", una segona dosi amb una altra vacuna o que la pròpia fitxa tècnica de l'AstraZeneca establisca que una sola dosi aporta una eficàcia del 70 per cent enfront de la infecció per coronavirus.

   "Hi ha temps per a adoptar la millor decisió i per a seguir assegurant que les vacunes són segures, eficaces i salven vides", ha insistit Darias, per a informar que la paralització de la vacunació a menors de 60 anys amb la vacuna d'AstraZeneca no influïx en l'objectiu fixat pel Govern de tindre vacunada al 70 per cent de la població a l'estiu.

   De fet, la ministra de Sanitat ha destacat que en la setmana vinent a Espanya va a haver-hi més persones amb la pauta completa de vacunació que el nombre de contagiats per coronavirus des que es va iniciar la pandèmia. "El ritme de vacunació cada vegada se'n va accelerant més i tenim monitoritzats els plans operatius de les comunitats autònomes perquè puguen administrar totes les dosis que els arriben", ha emfatitzat.

   D'altra banda, Darias ha destacat l'esforç realitzat per les Forces Armades al llarg de la pandèmia, tant al principi quan desinfectaven les residències, com quan han recolzat a les comunitats autònomes en les tasques de rastreig o, ara, fent un seguiment del compliment de les quarantenes a les persones que venen de països on la variant sud-africana i brasilera té una prevalença important.

   Finalment, la ministra ha destacat també la tasca realitzada per les Forces Armades en el trasllat de les vacunes. "Es tracta que les vacunes guanyen temps al virus i ací les Forces Armades estan jugant un paper fonamental perquè les vacunes guanyen temps al virus", ha resolt.

Contador
colaboracio