Publicado 25/02/2021 17:29CET

Darias espera que la vacuna de Novavax, fabricada a O Porriño (Pontevedra), estiga autoritzada "a partir d'abril"

La ministra de Sanitat, Carolina Darias (centre), al costat del conselleiro de Sanidade, Julio García Comesaña (i), i el CEO del grup Zendal, Andrés Fernández (d), compareixen amb motiu de la visita de Darias a la planta de Biofabri en O Porriño.
BEA CISCAR-EUROPA PRESS

Biofabri retarda un mes la fase clínica de la vacuna del CSIC liderada per Esteban per a "millorar el seu perfil d'eficàcia"

O PORRIÑO (PONTEVEDRA), 25 Feb. (EUROPA PRESS) -

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha visitat aquest dijous la planta de Biofabri, del grup biofarmacèutic Zendal, a O Porriño (Pontevedra), on es fabrica l'antigen de la vacuna contra la COVID de la nord-americana Novavax, i ha afirmat que, si no hi ha problemes, aquesta vacuna estarà autoritzada "a partir d'abril" per l'Agència Europea del Medicament (EMA).

En declaracions als mitjans durant aquesta visita, Darias ha traslladat el "suport" del Govern d'Espanya al treball que es duu a terme en aquesta planta, de la primera empresa espanyola a fabricar de forma completa una vacuna contra la COVID-19.

Sobre aquest tema, ha recordat que aquesta vacuna està en procés de revisió per part de l'EMA i el Govern d'Espanya espera que, després de la de Jansen, "siga la següent vacuna que tindria, si tot va bé, l'autorització de l'EMA", i que "a partir del mes d'abril, d'ara endavant, amb tota la prudència" es puga comptar amb ella.

A més, ha recalcat, que els assajos clínics d'aquesta vacuna han mostrat "molt bons resultats, resultats esperançadors", fins i tot davant alguna de les noves variants, com la sud-africana. "Vull destacar la importància d'aquesta vacuna, quan es produïsca la seua aprovació i incorporació. Que es produïsca ací, a O Porriño, la fabricació de l'antigen. Suposa situar Espanya en una posició tremendament puixant en la resta del context europeu i també a nivell internacional", ha incidit.

VACUNES DEL CSIC

D'altra banda, el CEO de Zendal, Andrés Fernández, s'ha referit també a les altres vacunes, les 'espanyoles', en les quals treballa la planta d'O Porriño, en cooperació amb el CSIC.

En concret, s'ha referit a la qual es troba més avançada i que lideren Mariano Esteban i Juan García Arriaza, i ha assenyalat que començarà pròximament les proves clíniques.

No obstant açò, Andrés Fernández han precisat que eixa fase, en la qual es podrà veure el comportament de la vacuna segons grups d'edat, possibles reaccions adverses, etc., s'han retardat un mes, ja que els investigadors han observat que "es pot millorar el perfil d'eficàcia i fer un perfil que no s'ha vist fins al moment".

colaboracio