Declara demà el representant de la pirotècnia que va tirar els focs artificials en actes de Rajoy a València

Publicado 19/2/2018 18:42:41CET

Costa va afirmar en la seua declaració que aquest "complement" va ser una petició de Camps i es va abonar amb diners en negre

MADRID, 19 Feb. (EUROPA PRESS) -

El juí pel finançament il·legal del PP de la Comunitat Valenciana es reprèn demà amb la declaració com a testimoni del representant legal de la Pirotècnia Caballer, empresa que va tirar els focs artificials en els actes de campanya que el president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, va celebrar en la Plaça de Bous de València i que segons l'ex secretari general del PPCV Ricardo Costa van ser pagats amb diners en negre.

El titular del Jutjat Central penal, José María Vázquez Honrubia, continua amb la ronda de declaracions al centenar de testimonis proposats per la Fiscalia i les defenses dels acusats en l'aquest juí, que va començar el passat 15 de gener.

Està previst que demà siga el torn de la Pirotècnia Caballer, contractada per a disparar els focs artificials per a tancar els mítings de les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i de les generals de 2008 que Mariano Rajoy va donar a València. El primer d'ells, ho va oferir com a president del PP; el de l'any següent va ser en qualitat de candidat a la Presidència del Govern.

Costa va explicar davant el jutge durant la seua declaració que la contractació de Caballer va ser una "petició expressa" del llavors president de la Comunitat Valenciana i del PP regional, Francisco Camps, com a "complement" en aquests actes centrals. També va sol·licitar alguna pantalla addicional, algun animador o una banda de música, va afegir l'ex secretari general valencià.

"FOCS ARTIFICIALS HI HA FINS EN LES NOCES"

A més, va assegurar que el cost d'aquests "complements" van ser abonats amb "diners opacs al fisc o con facturació girada a empresaris". Per la seua banda, Camps va afirmar que Costa no va dir "res en concret en cap moment" i fins i tot que no recorda alguna de les acusacions, com la contractació d'un animador.

És més, va intentar normalitzar el fet de la contractació de la pirotècnia perquè "a València focs artificials hi ha fins a en les noces". "Els focs artificials van en el pack de la campanya electoral a València, és un tancament emotiu amb focs artificials i l'Himne Regional", va afegir.

Aquest dimarts també estan citat a declarar una altra desena de persones, entre ells Enrique Ruiz Córcoles, propietari d'una empresa de publicitat al que se li van encarregar diversos treballs en la campanya de 2007 que va ser coordinada per l'exalcaldessa d'Alacant Sonia Castedo.

FACTURES FALSES A EMPRESARIS

En aquest juí s'analitza com el PP liderat per Camps va pagar els actes de les campanyes electorals de 2007 i 2008, l'organització de les quals va ser contractada l'empresa de la trama Gürtel Orange Market. El líder de la xarxa corrupta, Francisco Correa, i el seu 'número dos', Pablo Crespo van reconéixer davant el jutge que la formació política regional els va obligar a girar factures falses a "determinats empresaris" si volien cobrar els serveis prestats.

Nou empresaris acusats en aquesta peça de la branca valenciana de la Gürtel han confessat, primer davant la Fiscalia i després en la vista oral, que van sufragar irregularment aquests actes electorals. A açò cal afegir que el responsable d'Orange Market, Álvaro Pérez 'El Bigotes', i el propi Costa van apuntar cap a Camps com la persona que va instaurar la caixa 'b' del PP de la Comunitat Valenciana.

Segons assenyala l'escrit d'acusació d'Anticorrupció, el PP va pagar a Orange Market un total de 3,4 milions d'euros en actes electorals i uns altres esdeveniments entre 2007 i 2008. En relació amb les campanyes, indica que la formació política va abonar 2,03 milions d'euros, dels quals 1,2 milions es van fer càrrec els empresaris.

colaboracio