Denuncien que dos policies d'Alacant van instar un valencianoparlant a usar l'espanyol per no entendre "el seu dialecte"

Valncia.- CSIF insta a replantejar l'examen a policia de La Pobla en aprovar el primer exercici 3 de 113 aspirants
ARCHIVO
Publicado: martes, 21 mayo 2019 15:50

ALACANT, 21 May. (EUROPA PRESS) -

La Plataforma per la Llengua ha presentat davant l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat i davant l'Ajuntament d'Alacant dos escrits en els quals denuncia que dos policies locals van instar un ciutad valencianoparlant a usar el castell perqu no entenien el seu "dialecte", en un context en el qual els agents li estaven denunciant per una qüestió de trnsit.

En l'exposició de fets, en el document dirigit a l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, Plataforma per la Llengua ha relatat que els fets es van produir el passat dia 10 a les 12.00 hores en el carrer Reis Catlics. Pel que sembla, l'home denunciat va donar la seua direcció en valenci i un dels agents li va etzibar: "No li entenc, parle'm en espanyol".

Així, segons es relata, l'home va insistir en el seu dret a parlar en valenci, i l'agent, "amb la collaboració passiva" de l'altre policia, li va insistir: "A Alacant, l'idioma oficial és l'espanyol" i "no entenc el seu dialecte".

Plataforma per la Llengua ha subratllat que l'ús del valenci "produeix plens efectes jurídics" i ha recalcat que per usar la llengua vernacla no pot produir-se "discriminació o exigncia de traducció".

Així mateix, l'entitat ha sollicitat l'obertura d'un procediment disciplinari contra els dos agents per "incompliment de les seues funcions com a policies", per "actuació sense neutralitat ideolgica" i "amb discriminació sobre l'ús del valenci". Així mateix, els aconsellen realitzar un curs de valenci.

Per la seua banda, a través de l'Oficina de Drets Lingüístics, Plataforma per la Llengua ha denunciat una situació per "discriminació ideolgica" i manifestant "prejuís ideolgics". "Fets impropis de treballadors de l'administració pública de l'Ajuntament d'Alacant", assenyalen i lamenten que els agents van actuar "contra els drets lingüístics d'un ciutad i contra les lleis vigents".

SENSE CONEIXEMENT DELS FETS

Per la seua banda, la regidora portaveu i d'Educació, María del Carmen de España, preguntada aquest dimarts pels fets, ha assegurat que desconeixia l'"altercat" i ha recalcat no tindre constncia d'altres fets semblants.

Amb tot, ha insistit que des de la Regidoria d'Educació es realitzen "moltes" activitats per a "promocionar la llengua". "No tenim res en contra del valenci i seguirem realitzant les activitats necessries per a promocionar-la", ha allegat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià