Desactivat el protocol davant un possible cas de coronavirus a Torrevella en comprovar-se que no va estar a Wuhan

Hospital de Torrevella
RIBERA SALUD - Archivo
Publicado: martes, 28 enero 2020 13:47

VALNCIA, 28 Ene. (EUROPA PRESS) -

Salut Pública ha desactivat el protocol d'estudi per possible coronavirus en una persona que va ingressar aquest dilluns a la nit en l'Hospital de Torrevella (Alacant) ja que en la revaluació d'aquest dimarts s'ha descartat "al cent per cent" que complisca els criteris epidemiolgics per a ser un cas sospitós.

Sobre aquest tema, la sotsdirectora general d'Epidemiologia i Vigilncia en Salut pública i Sanitat Ambiental, Herme Vanaclocha, ha explicat que les persones que van portar a activar el protocol no han estat a Wuhan (la Xina) ni en eixa província, per la dificultat idiomtica -- són procedents d'Islndia i sense parlar ni anglés ni francés-- no va permetre descartar aquesta possibilitat fins a aquest mateix matí.

Vanaclocha, que ha afirmat que els hospitals valencians estan "preparadíssims" per a fer front a aquestes situació després del "rodatge" amb la síndrome respiratria aguda greu del 2003 (SRES), ha aclarit que davant la possibilitat d'una infecció, s'utilitzen msqueres i equips de protecció pels sanitaris, s'alla el pacient i s'investiga si pot ser un cas. Després es trasllada la informació al Ministeri de Sanitat i al centre de Majadahonda per a fer totes les proves.

Segons ha detallat, l'obligació com a sistema sanitari és intentar, davant l'aparició d'un cas d'aquestes característiques, "minimitzar" el risc en la població i, per aquest motiu, "davant la mínima sospita es posen totes les mesures de precaució que ha establit l'OMS".

En aquest cas, unes persones de nacionalitat islandesa van acudir aquest dilluns a la nit a l'Hospital de Torrevella. Amb la dificultat que no sabien ni anglés ni francés, als sanitaris els va paréixer entendre que tenien una simptomatologia d'infecció de vies altes, com podia ser la grip, i a més van entendre que havien estat a la Xina, amb final a Torrevella.

En eixa circumstncia, el cap de la gurdia "va fer all que havia de fer" i va activar el protocol, que inclou l'ús d'equips de protecció individual, allar la persona en qüestió per a evitar contagis i valorar la situació clínica i de salut pública. No obstant a, en l'entrevista final que se'ls ha fet aquest matí, s'ha pogut comprovar que la parella havia estat viatjant per sia durant un mes, des de desembre, per que no havien estat ni a Wuhan ni en la província.

Per tant, s'ha desactivat el protocol encara que la persona que presenta els símptomes segueix ingressada en l'hospital i al llarg del matí es determinar qu infecció pateix. "Per est clar que no és coronavirus", ha insistit.

Vanaclocha ha confirmat que aquest ha sigut l'únic cas que ha arribat a estar en sospita a la Comunitat Valenciana, encara que sí que sorgeixen dubtes o alarmes sense importncia, que es desactiven en breu. "Per una alarma com la d'anit, que pensvem que hi havia moltes possibilitats, no la hi ha hagut, no hi ha hagut procés d'investigació", ha resumit.

XARXA DE VIGILNCIA

La responsable d'aquest rea ha explicat que davant un cas sospitós, existeix una xarxa de vigilncia on treballem tots els professionals dedicats a malalties infeccioses, que inclouen tot tipus de situacions i no únicament alarmes.

Divendres es va enviar als centres tota la informació consensuada a Espanya de com treballar, a través d'una ponncia d'alertes; dilluns van comenar les videoconferncies amb tots els equips perqu no hi haguera dubtes i ahir es van reunir amb totes les unitats de Medicina Preventiva d'hospitals i hui amb epidemilegs.

Sobre aquest tema, ha recordat que ja es va viure una situació similar el 2003 amb la síndrome respiratria aguda greu (SARS) pel que "portem ja 15 anys treballant amb una xarxa amb telfons 24 hores perqu davant qualsevol dubte ens criden".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià