Publicado 19/04/2021 12:22CET

La Diputació de València tanca 2020 amb més de 217 milions en transferències a municipis, 30 més que l'any anterior

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar
RAQUEL ABULAILA

   VALÈNCIA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

   La Diputació de València va tancar l'exercici 2020 amb 217.279.410 euros en transferències als ajuntaments de la província i entitats pròpies, entre les quals es troben el Consorci Provincial de Bombers, Divalterra i el Patronat de Turisme, organismes de la corporació la finalitat de la qual és donar servici als propis consistoris.

   Les aportacions a municipis, mancomunitats i entitats de la província han passat en un any de 185 a 217 milions d'euros, un increment de 30 milions que, segons ha assenyalat la corporació provincial en un comunicat, "reforça la idea de millorar el finançament local" del president de l'entitat, Toni Gaspar.

   El creixement de les transferències va començar en 2015 i s'ha anat mantenint de forma progressiva, amb un salt destacat en l'últim exercici. En 2011, a l'inici de la sèrie, la corporació provincial transferia 128 milions d'euros, que van decréixer lleument fins als 126 milions al tancament de 2014. Un any després s'aconseguien els 170 milions d'euros, coincidint amb el primer exercici tancat després del canvi de govern i l'engegada del Pla d'Inversions Sostenibles.

   Des d'aleshores, "el creixement ha sigut constant, amb més de 30 milions d'euros al tancament de 2020 i prop de 100 milions d'euros més que fa sis anys", assenyala la corporació, que subratlla que també en el percentatge sobre el pressupost global s'aprecia l'evolució de les aportacions a ajuntaments i entitats pròpies.

   Mentre que en la legislatura 2011-2015 les transferències corrents van oscil·lar entre el 23 i el 25 per cent del pressupost, els comptes de 2020 eleven fins a un 39% eixe percentatge de gasto corrent sobre els comptes de la corporació, sense explicar l'aportació que cada any es realitza a l'Hospital General.

   A aquestes xifres cal afegir les inversions, que s'han duplicat en l'últim lustre amb un únic pla dotat amb 70 milions d'euros anuals que simplifica els tràmits i agilitza el pagament.

FONS DE COOPERACIÓ

   Entre les aportacions que figuren en el capítol de transferències dels comptes provincials de 2020, destaquen les obligacions reconegudes amb el Fons de Cooperació Municipal en el qual la Diputació participa al costat de la Generalitat, i que ascendeixen a una mica més de 60 milions d'euros que els municipis podran destinar a inversió i gasto corrent.

   La Diputació aporta un tram d'aproximadament 20 milions d'euros equivalent al que el Consell destina a la província, i ho completa amb altres 40 milions d'euros amb criteris de repartiment propis que prevaler als municipis més xiquets.

   Altres aportacions importants són els 17 milions d'euros destinats als servicis socials generals d'ajuntaments i mancomunitats; els més de 40 milions consignats al Consorci Provincial de Bombers i Divalterra per a les tasques de prevenció i extinció d'incendis i treballs en el mig forestal de la província i els sis milions d'euros compromesos per al desenvolupament de plans estratègics de turisme local a través del Patronat.

   Si se sumen els 70 milions d'euros del Pla d'Inversions corresponents a l'exercici 2020, el percentatge destinat a gasto corrent i ajudes directes als municipis s'incrementaria fins als 217 milions d'euros, quasi la mitat del pressupost provincial.

   La Diputació destaca també que l'anàlisi del gasto corrent i les inversions posa de manifest "els grans eixos de la gestió" de l'entitat, que a més d'aportar liquiditat als ajuntaments i ens propis, "va apostar des del primer moment per la modernització d'una institució pròpia del segle XXI que siga capaç d'eliminar burocràcia i agilitzar els pagaments, al mateix temps que confereix total autonomia als alcaldes i alcaldesses per a decidir la destinació de la inversió provincial que arriba als seus municipis".

Contador
colaboracio