. Dones joves, no heterosexuals i amb ocupació, principals víctimes d'assetjament sexual en el confinament
Publicado 24/11/2022 18:06

Dones joves, no heterosexuals i amb ocupació, principals víctimes d'assetjament sexual en el confinament

Archivo - Arxiu - La investigadora Carmen Vives Cases
JOAQUIN DE HARO RODRIGUEZ - Archivo

   Un treball en el qual participa la UA analitza la prevalença en 2.515 joves de 18 a 35 anys abans, durant i després del tancament per la covid

   ALACANT, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

   L'assetjament sexual es va traslladar dels espais públics a l'entorn digital durant el confinament per la covid a Espanya, amb les dones joves, amb orientació no heterosexual i amb treball remunerat les principals víctimes. Així ho evidencia un estudi col·laboratiu realitzat per investigadores de la Universitat d'Alacant, el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública del CIBER (CIBERESP) dirigit pel grup d'Estadística, Econometria i Salut (GRECS) de la Universitat de Girona, i l'Escola de Salut Pública de l'ISCIII.

   Segons ha informat la UA en un comunicat, el treball, publicat en 'BMC Public Health', arreplega 2.515 entrevistes a homes i dones d'entre 18 i 35 anys, residents a Espanya, entre el 15 i el 28 d'octubre de 2020, a través de l'Enquesta Violència Sexual en Joves. L'objectiu era analitzar la prevalença i factors associats a l'assetjament sexual diferenciant els períodes abans, durant i després del confinament per covid-19.

   Com a factors associats, s'han tingut en compte variables sociodemogràfiques, d'atracció sexual i de relació de parella, el país de naixement, haver tingut un treball remunerat o no en els últims 12 mesos, el nivell d'estudis, l'orientació sexual, l'edat i el sexe.

   Els resultats indiquen que les dones tenien quasi el doble de possibilitats que els homes de patir assetjament sexual (49 per cent enfront del 22,2%) i entre homes i dones heterosexuals, la prevalença estimada (31,5%) va ser inferior a l'observada entre bisexuals (53%), gais (39,2%) i lesbianes (34,6%).

   El percentatge de prevalença en el grup d'edat de 18 a 24 anys va ser el doble de l'observat en el de 30 a 35. Durant el confinament, l'assetjament a través de canals electrònics va augmentar un (32,6% enfront del 16,5% i 17,8% abans i després d'eixe període, respectivament) i va disminuir en espais públics (22,9% enfront del 63,4 i 54,4% pre i post confinament).

   Segons expliquen les investigadores, "els nostres resultats indiquen que l'assetjament sexual és una manifestació de poder que posa principalment en desavantatge a les dones, els individus més joves, els no heterosexuals i els que tenen o han tingut un treball remunerat durant els últims 12 mesos. Així mateix, patixen més assetjament aquelles persones que no conviuen amb una parella o que mai l'han tingut".

   El treball posa en relleu que l'assetjament sexual abans i després del confinament té lloc, en la seua major part, fora de l'àmbit de la llar, com en el laboral, acadèmic, etc, i en entorns públics. Finalment, s'ha conclòs que el tancament temporal d'aquests espais com a mesura de fre a l'avanç del coronavirus va impedir l'assetjament presencial i aquest tipus de conductes es van traslladar a l'entorn digital.

Contador