Publicado 28/06/2022 10:07

Drets Socials espera acordar aquest dimarts amb les CCAA el nou model de residències després del rebuig inicial

Archivo - Arxiu- El secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez.
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

   MADRID/VALÈNCIA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

   El Ministeri de Drets Socials i per a l'Agenda 2030 intentarà de nou acordar amb les comunitats autònomes, aquest dimarts 28 de juny, el nou model de residències en la reunió del Consell Territorial de Servicis Socials, després que la seua primera proposta fora rebutjada per diverses comunitats autònomes.

   El secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, creu que les comunitats autònomes "estaran a l'altura" i votaran a favor del nou document.

   El ministeri va portar el passat 25 de maig el document al Consell Territorial però no va aconseguir tancar un acord amb les comunitats autònomes per a la seua aprovació. Entre les regions que van mostrar el seu rebuig es trobaven la Comunitat de Madrid, Galícia, Andalusia, Múrcia, la ciutat autònoma de Ceuta (presidides pel PP), Castella-la Manxa, Extremadura (presidides pel PSOE), País Basc i Catalunya. Per la seua banda, Castella i Lleó i Astúries van mostrar la seua intenció d'abstindre's; i Navarra, Balears, Aragó, Comunitat Valenciana, Canàries, La Rioja, Cantàbria i Melilla s'han mostrat a favor.

   Segons va explicar Álvarez dijous passat, el text que es votarà aquesta setmana està "en bona mesura modificat" després dels mesos de negociació que, segons ha indicat, s'han produït amb les CCAA, experts, usuaris i famílies, així com sindicats, servicis socials i organitzacions empresarials.

   A més, va respondre als qui asseguren que el finançament de l'Estat no és suficient per a engegar el nou model de residències de majors, que aquest tema "no és excusa" perquè "hi ha diners".

   Així, va recordar que el Govern, en els dos últims anys, ha duplicat la quantia per al sistema de dependència i ha afegit 5.000 milions d'euros addicionals en aquesta matèria per al final d'aquesta legislatura.

   Així mateix, va apuntar que l'Executiu "compta amb la suficient evidència empírica dels experts" sobre el nou model de residències que busca engegar.

   El president de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, José Augusto García, ha explicat que, les experiències analitzades en altres països, determinen que hi ha majors efectes secundaris per als usuaris quan hi ha un menor tractament especialitzat i sense unitats de convivència xicotes.

   "Crec que l'evidència és clara i existeix des de fa dècades, no ens estem inventant res", ha advertit l'experta en atenció a persones majors Mayte Sancho, qui ha recordat que es "fa poc" per que els majors visquen en entorns domèstics. Al seu juí, la institucions actuals "no són lloc per a viure i morir".

IMMOBILISME DE LES ORGANITZACIONS EMPRESARIALS

   En la seua intervenció davant els mitjans, Álvarez també va qualificar d'"incomprensible" la posició d'algunes organitzacions empresarials del sector, a les quals també ha acusat d'immobilisme".

   Al seu juí, el Govern "té l'obligació d'anar més enllà dels interessos particulars d'alguns grups empresarials i garantir els drets del conjunt dels ciutadans i, més concretament, li les persones majors". "El finançament ja ha anat per davant, ara toca seguir amb eixe treball i canviar el model", va declarar.

colaboracio