Publicado 30/6/2020 15:44:36 +02:00CET

Duque assegura que "dins de pocs mesos" Espanya estarà llista per a la producció d'una vacuna contra la COVID-19

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duc, a la seua arribada a la compareixença en roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrat en Moncloa, Madrid (Espanya), a 30 de juny de 2020.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

MADRID, 30 Jun. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duc, ha assenyalat que el Govern està finançat la reconversió i adaptació de mitjans productius de diverses empreses que produïen vacunes veterinàries, amb l'objectiu que "dins de pocs mesos" es puga garantir la producció nacional d'una hipotètica vacuna contra la COVID-19, siga descoberta per investigadors espanyols o en l'estranger.

En roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, el ministre ha informat que aquestes empreses estan parlant amb investigadors espanyols que estan treballant en el desenvolupament d'una vacuna, però també estan "en converses" amb empreses internacionals per a portar "alguna part de la fabricació de les vacunes a Espanya". "És una conseqüència molt positiva dels projectes que hem finançat", ha celebrat.

Duque ha presentat davant el Consell un informe sobre l'estat de les investigacions finançades pel Govern sobre el COVID-19, tant en cerca de fàrmacs com en desenvolupament de noves tècniques de diagnòstic del virus en residus, ambients o superfícies. Segons la informació presentada pel ministre, hi ha fins el 100 assajos clínics en marxa per a evidenciar què fàrmacs ja aprovats poden ser útils per a tractar el COVID-19 durant alguna etapa de la malaltia.

El ministre ha recordat que, a nivell internacional, existeixen uns 180 projectes de vacuna que el Govern està "vigilant i seguint". A Espanya, hi ha 12 desenvolupaments finançats per fons públics, dels quals cinc ja tenen el candidat a vacuna i "estan començant ja els assajos en fase preclínica en animals".

Sobre quan estarà disponible, creu que "hi ha moltes probabilitats" que en "entre uns i sis mesos" es podria aplicar la vacuna als ciutadans, situant el principi de l'any que vé com un moment idoni. "És possible que existisca fabricació de dosis massives dos o tres mesos abans per si de cas", ha avançat, encara que precisant que s'accelerarà el desenvolupament si la situació epidemiològica empitjora i és necessari.

Malgrat el gran desenvolupament que porten algunes vacunes internacionals, que es troben en etapes avançades, Duque ha reivindicat la importància de seguir investigant en Espanya. "Cal continuar amb els nostres projectes de vacuna. Són desenvolupaments científics d'enorme valor, diverses de les vacunes estan basades en conceptes diferents a la resta, i no hi ha molta seguretat sobre quals van a ser les més efectives, les nostres podrien acabar sent millors que les actuals. Tindre un desenvolupament propi de vacuna posa al país en una situació més favorable quan es facen negociacions amb empreses externes", ha argumentat.

Duque ha recordat que Espanya defèn que la Unió Europea coordine les negociacions amb els fabricants de la vacuna per a garantir que tots els països del 'vell continent' accedisquen en igualtat de condicions, de forma proporcional sobre la base de la seua població i les seues necessitats. "El més important és que tota aquesta coordinació serà molt útil per a aconseguir que no hi haja diferències en l'accés", ha comentat.

Així, ha assenyalat que, "amb cautela ja que falten moltes proves i hi ha encara que investigar", el Govern és "optimista" en què "hi haurà vacuna". "I que serem capaços de diferenciar qual és la que millor funciona i estarà a la disposició del Sistema Nacional de Salut quan es demostre suficientment la seua seguretat i efectivitat", ha postil·lat.

colaboracio