Efectius de la Brigada de Salvament Miner accedeixen al pou paral·lel per a començar l'excavació per a rescatar Julen

EUROPA PRESS
Publicado: jueves, 24 enero 2019 18:57

TOTALÁN (MLAGA), 24 Ene. (EUROPA PRESS) -

Efectius de la Brigada de Salvament Miner desplaats des d'Astúries han accedit ja al túnel vertical parallel per a comenar l'excavació de la galeria horitzontal que connectar amb el pou en el qual es busca Julen, el xiquet de dos anys que va caure a un forat de 25 centímetres de dimetre i 110 metres de profunditat a Totalán (Mlaga) fa ja onze dies.

Així, segons han confirmat des de la Subdelegació del Govern, els 26 efectius de dita operativa, pertanyents de la citada Brigada, a la Gurdia Civil i al Consorci Provincial de Bombers, han iniciat ja l'operació de rescat.

En concret, es tracta de huit efectius de la Brigada de Salvament Miner, deu gurdies civils --huit especialistes de Muntanya i dos d'Activitats Subaqütiques-- i huit bombers del Consorci Provincial de Mlaga.

Aquests treballs donen comenament una vegada conclosos els de condicionament de la plataforma per a accedir al pou vertical. Els efectius de la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa comenaran ara a cavar uns quatre metres en horitzontal per amb una inclinació, a 72 de profunditat, per a arribar fins al pou on es troba el xiquet. Aquesta tasca té un temps estimat d'unes 24 hores, per dependr de les condicions que troben.

L'equip de huit miners baixar de dos en dos en la cpsula dissenyada pel director tcnic del Consorci Provincial de Bombers de Mlaga, Julián Moreno; i fabricada per dos ferrers malaguenys.

Ser un treball complicat per al que estan acostumats. Aquests especialistes, considerats un cos d'elit, comenaran a cavar l'accés horitzontal des de la finestra oberta en un dels tubs, a la profunditat establida, amb pales i martells pneumtics d'aire comprimit. Aniran amb mascares, detectors d'oxigen i estaran en contacte amb l'operatiu via telefnica.

Dimarts passat, l'excap de la brigada Santiago Suárez va explicar que l'equip de huit efectius hauran de treballar, en torns d'uns 40 minuts, de genolls o tombats. Baixaran en la cpsula fabricada per a aquest rescat i a distncia del sl "amb la finalitat de deixar-ho com a caldera perqu es porte les runes que van produint". A mesura que avancen, aniran sostenint el sostre i els laterals mitjanant un sistema de la mineria de carbó.

Aquest és l'últim pas d'uns complicats treballs, propis d'una obra d'enginyeria civil, que es porten escometent a contrarellotge des del passat 13 de gener, quan el xiquet Julen va caure al pou. Des d'aleshores l'operatiu ha treballat sense descans, matí, vesprada i nit, per a rescatar-ho.

Per a a, ha sigut necessari moure més de 40.000 tones per al que en condicions normals s'haguera tardat mesos. Així, s'han hagut de perforar 60 metres en un pou vertical parallel al del xiquet, iniciat ja a una cota de -23 metres, en el que es van tardar 55 hores. A més, han sigut constants les dificultats tcniques sorgides per l'extrema duresa del terreny i per les irregularitats de les parets perforades que han ralentit les tasques d'un rescat que cada vegada est més a prop.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià