Els 27 aposten per reforçar capacitat de tribunals internacionals d'investigar i jutjar crims a Ucraïna

Archivo - Arxiu - Bandera de la UE
Philippe Buissin/European Parlia / DPA - Archivo
Publicado: viernes, 9 diciembre 2022 13:41

   BRUSSEL·LES, 9 Dic. (EUROPA PRESS) -

   Els estats membre de la Unió Europa han advocat aquest divendres per augmentar la cooperació judicial amb tribunals internacionals com el Tribunal Penal Internacional (TPI) per a garantir que es jutgen els crims de guerra a Ucraïna i es garanteix que no hi ha impunitat pels mateixos.

   En unes conclusions conjuntes, els Vint-i-set aposten per impulsar investigacions conjuntes i permetre una "estreta cooperació" judicial amb tribunals internacionals i altres mecanismes d'investigació com la Comissió Internacional Independent d'Investigació sobre Ucraïna establida pel Consell de Drets Humans de l'ONU.

   Així mateix, assenyalen el compromís de donar suport a la Fiscalia General ucraïnesa per a reforçar la seua capacitat per a investigar de crims internacionals, a més d'augmentar la cooperació amb actors com Europol o Eurojust, a més de la missió militar de la UE a Ucraïna, per a aquesta fi.

   En l'aspecte nacional, la UE insisteix en la creació d'unitats especialitzades en crims internacionals, assegurant la seua capacitat operativa i la seua sostenibilitat financera, de tal manera que puguen contribuir a la investigació i enjudiciament d'aquest tipus de crims a nivell nacional.

   Igualment, els països del bloc reclamen la participació de les víctimes, així com la seua protecció i suport, i demanen generar l'oportunitat perquè refugiats ucraïnesos en la UE aporten el seu testimoniatge com a víctimes o testimonis de crims internacionals.

   Les conclusions demanen que tots els estats membre apliquen la definició de crims internacionals recollit en l'Estatut de Roma, que preveu l'agressió com un crim que perseguir, però la seua definició no va comptar amb el suport de totes les parts, la qual cosa impedeix que puga exercir jurisdicció sobre ell.

   La Comissió Europea va proposar fa unes setmanes que "sense deixar de donar suport al TPI", s'avance cap a la creació d'un "tribunal especialitzat" recolzat per Nacions Unides, una mesura que fonts europees assenyalen que aquesta iniciativa no està descartada i es discuteix en el si de la política exterior de la UE.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià