Els bisbes espanyols es comprometen a respondre cada denúncia d'abusos i actualitzaran els seus protocols

Juan Antonio Menéndez
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 16/10/2018 16:57:04CET

MADRID, 16 Oct. (EUROPA PRESS) -

La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha anunciat la creació d'una Comissió de treball que actualitzarà els protocols d'actuació de l'Església espanyola per a respondre els casos d'abusos a menors des del punt de vista jurídic i canònic i es compromet a respondre cada queixa d'abús contra el personal de l'Església".

La nova comissió estarà presidida pel bisbe d'Astorga, Juan Antonio Menéndez Fernández, canonista, i començarà els seus treballs aquesta mateixa setmana, segons ha informat la CEE aquest dimarts 16 d'octubre en un comunicat.

A més, la comissió treballarà en la redacció d'una nova normativa de la Conferència Episcopal per a la prevenció i protecció d'abusos sexuals a menors, que substituirà els protocols actuals i s'adequarà de manera més perfecta al 'Model de Directives' redactat per la Comissió del Vaticà per a la Protecció de Menors, per a respondre els abusos en l'Església.

Aquesta nova normativa, que substituirà els protocols actuals, s'adequarà de manera més perfecta al 'Model de Directives' redactat per la Comissió per a la Protecció de Menors del Vaticà amb la finalitat d'ajudar les Conferències Episcopals i a les congregacions religioses a desenvolupar i implementar polítiques i procediments per a la protecció de menors i adults vulnerables contra l'abús sexual.

En l'àmbit de la creació d'aquesta nova comissió, els bisbes es comprometen a seleccionar i formar "acuradament" tots aquells amb alguna responsabilitat en l'Església i a "respondre cada queixa d'abús contra el personal de l'Església".

Així mateix, asseguren que supervisaran i remetran "a les autoritats apropiades, qualsevol membre de la comunitat eclesiàstica que se sap que ha comès un delicte contra un menor, jove o adult vulnerable". També assenyalen que procuraran oferir un ministeri "apropiat" de cura pastoral a aquells que han patit abús.

Igualment, assumeixen el compromís de "cuidar i educar amb respecte" i de "protegir tots els menors i adults vulnerables", creant "comunitats segures i solidàries que oferisquen un entorn d'amor on hi haja una vigilància informada sobre els perills de l'abús".

REUNIÓ AMB EL PAPA AL FEBRER

La creació d'aquest òrgan vé motivada per la convocatòria realitzada pel papa Francesc als presidents de les Conferències Episcopals del món per a parlar dels casos d'abusos en una reunió de caràcter privat que tindrà lloc al Vaticà entre el 21 i el 24 de febrer de 2019.

Amb tal motiu, el Comité Executiu, en la seua reunió d'aquest mateix mes, va aprovar la creació de la citada comissió per a preparar els materials de treball que presentarà el president de la CEE, el cardenal Ricardo Blázquez, en aquesta trobada.

La Comissió tindrà, en primera instància, un caire fonamentalment jurídic. Estarà composta per juristes de la Junta Episcopal d'Assumptes Jurídics; del Servici Jurídic Civil; del Tribunal de la Trencada de la Nunciatura Apostòlica; del Servei Jurídic de la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER); i de la Sotssecretaria per a Assumptes Generals.

Fins a aquest moment, la Conferència Episcopal Espanyola explicava des de juny de 2010 amb dos protocols d'actuació, conforme a la legislació de l'Estat i a l'ordenament canònic, sobre la forma de procedir en cas d'agressions o abusos sexuals a menors, o possessió de pornografia infantil, entre altres supòsits.

Segons indica la Conferència Episcopal, són els ordinaris els que duen a terme, sota la direcció i coordinació de la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà, els preceptius processos per al tractament dels delictes en les seues respectives jurisdiccions eclesiàstiques.

colaboracio