Els condemnats per Fitur, en vespres d'entrar a la presó després d'arreplegar en el TSJCV l'orde d'ingrés

Rafael Betoret, acompanyat del seu advocat acudint al TSJCV
EUROPA PRESS
Publicado 23/5/2018 17:02:35CET

VALÈNCIA, 23 May. (EUROPA PRESS) -

Els condemnats pel cas Fitur que estan en llibertat han comparegut escalonadament aquest dimecres en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) --on estaven citats entre les 9.00 i les 12.10 hores-- per a arreplegar el manament d'entrada a la presó, que es farà efectiva aquest dijous 24 de maig, i que se'ls ha comunicat personalment a excepció de l'exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez.

A soles o en companyia dels seus assessors jurídics, els condemnats han rebutjat fer declaracions i han tractat d'evitar als mitjans de comunicació, algun a la carrera creuant el carrer entre els cotxes. L'únic que ha fet una declaració ha sigut el lletrat d'un ex-alt funcionari de la Conselleria, qui s'ha limitat a dir: "Ja hem passat per açò suficient, i per tant, es van acabar les declaracions. Gràcies".

La resta de condemnats que es troben a la presó per altres branques del cas Gürtel --Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'El Bigotes', els considerats capitosts de la trama-- ja van rebre la comunicació via exhort de la sala, per a informar al centre penitenciari de la fermesa de la seua condemna.

El passat 8 de maig, la Sala penal del Tribunal Suprem va confirmar íntegrament la sentència del TSJCV que va condemnar a penes que oscil·len entre els tres i els 13 anys de presó per als onze acusats de falsejar contractes entre la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana, dirigida per Milagrosa Martínez, i la trama corrupta Gürtel per a la fira de turisme Fitur entre els anys 2005 i 2009, durant els quals l'exconsellera va contractar els estands.

No obstant açò, Milagrosa Martínez, que al principi estava citada aquest dimecres a les 10.00 hores, ha evitat comparéixer en la Sala civil i Penal, després que el TSJCV dictara una providència que li ha permès no presentar-se personalment a arreplegar l'orde d'entrada a la presó, per a complir una pena de nou anys. Martínez tenia dos opcions: presentar-se voluntàriament en el centre penitenciari que trie dijous prèvia comunicació al tribunal o arreplegar l'orde a través del seu procurador.

El primer a acudir ha sigut Cándido Herrero, exempleat d'Orange Market, condemnat a una pena de quatre anys i quatre mesos de presó. Poc abans de les 8.45 hores s'ha presentat a soles en el tribunal per a arreplegar l'orde d'entrada a la presó i ha eixit sense fer declaracions.

Després d'ell, li ha tocat el torn a Rafael Betoret, excap de gabinet de la Conselleria de Turisme, condemnat a sis anys de presó. A les 9.18 hores s'ha presentat en la Sala acompanyat del seu advocat sense fer declaracions. Betoret té una condemna anterior a una multa de 9.600 euros, en declarar-se culpable per conformitat en el conegut com a 'cas dels trages'.

"ES VAN ACABAR LES DECLARACIONS"

Als pocs minuts ha arribat l'excap de Promoció de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT), Jorge Guarro, condemnat a 4 anys de presó. A la seua eixida, el seu advocat ha manifestat que no anaven a fer declaracions: "Ja hem passat per açò suficient, i per tant, es van acabar les declaracions. Gràcies", ha resolt.

Quasi una hora més tard, a les 10.15 hores, ha comparegut l'excoordinadora de Fires de l'AVT, Ana Grau, condemnada a tres anys de presó. Grau ha arribat sola i ha eixit sense fer declaracions.

Li ha seguit l'ex-alt càrrec de la Conselleria de Turisme, Isaac Vidal, condemnat a set anys de presó. A les 11.10 hores ha entrat en la sala acompanyat del seu advocat i sense fer declaracions. A l'eixida del tribunal ha intentat evitar als mitjans de comunicació per a no que no captaren la seua imatge.

L'última citada, Mónica Magariños, s'ha presentat en el TSJCV a les 11.40, mitja hora abans de la qual havia fixat la sala. Condemnada a una pena de tres anys, l'exempleada d'Orange Market, ha arribat acompanyada del seu advocat i sense fer declaracions.

A la resta de condemnats i considerats líders de la xarxa Gürtel que es troben a la presó per un altre fets relacionats amb la trama --Francisco Correa (13 anys); Álvaro Pérez 'El Bigotes' (12 anys i tres mesos) i Pablo Crespo (13 anys i tres mesos)-- la sala havia acordat lliurar exhort als centres penitenciaris per a requerir-los el compliment de la penes imposades.

colaboracio