Els demòcrates exigeixen audiències per investigar l'acomiadament del fiscal general dels EUA

Publicado 9/11/2018 10:19:19CET

WASHINGTON, 9 Nov. (Reuters/EP) -

Els legisladors demòcrates han exigit audiències d'emergència a la Cambra de Representants per investigar l'acomiadament del fiscal general Jeff Sessions per part del president nord-americà, Donald Trump, i han qualificat la mesura com un intent d'impedir una perquisició sobre la intromissió de Rússia en les eleccions del 2016.

Trump va forçar la renúncia de Sessions aquest dimecres, l'endemà de les eleccions legislatives en les quals els republicans van perdre el control de la Cambra de Representants, però van consolidar la seua majoria al Senat.

En una carta que diu que la mesura deixa el país "a la vora d'una crisi constitucional", els demòcrates de la Comissió Judicial de la Cambra baixa han exigit que el president republicà de l'ens, Bob Goodlatte, sol·licite una legislació bipartidista per protegir el fiscal especial Robert Mueller de qualsevol esforç per impedir la investigació.

Mueller investiga la suposada interferència russa en les eleccions del 2016 i qualsevol col·lusió de la campanya de Trump amb Moscou. El mandatari, que nega els càrrecs, diu que el procés és una caça de bruixes i ha criticat diverses vegades Sessions per haver-se recusat del cas el 2017.

Trump ha nomenat Matthew Whitaker, cap de personal de Sessions, fiscal general interí, i ha anunciat que prompte designarà un relleu permanent, que ha de ser aprovat pel Senat.

Aquesta decisió ha provocat crítiques dels demòcrates perquè Whitaker, qui ara assumiria la responsabilitat de supervisar Mueller i la seua investigació, va assenyalar que el procés sobre Rússia no hauria de tenir tanta rellevància.

D'altra banda, un grup de legisladors demòcrates han demanat en una carta que Whitaker es recuse perquè la investigació de Mueller es mantinga sota la supervisió del fiscal general adjunt Rod Rosenstein, qui estava encarregat del procés a causa de la recusació de Sessions.

Whitaker no té intenció de refusar-se a supervisar la investigació de Mueller, segons ha informat del diari nord-americà 'The Washington Post'.

Els demòcrates també han assegurat que volen que el Departament de Justícia protegisca la integritat de la investigació de Mueller i preserve els documents pertinents.

colaboracio