Els diputats britànics tornen a tombar el pla de Johnson de convocar eleccions anticipades

Publicado 10/9/2019 11:13:41CET

L'oposició tracta d'impedir la suspensió del Parlament

MADRID, 10 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Cambra dels Comuns ha tornat a rebutjar aquest dimarts la moció presentada pel Govern del primer ministre, Boris Johnson, per a sol·licitar la convocatòria d'eleccions anticipades el pròxim 15 d'octubre.

Perquè el pla de Johnson tirara endavant era necessari que almenys 434 diputats --dos terceres parts de la cambra-- votaren a favor, segons ha informat el diari local 'The Guardian'.

No obstant açò, la moció s'ha saldat amb 293 vots a favor i 46 en contra, un escenari marcat per l'abstenció de gran part dels legisladors.

"Una vegada més, l'oposició creu que sap més", ha manifestat Johnson després de conéixer els resultats. "Volen que el primer ministre s'embarque en negociacions crucials sense cap possibilitat de retirada", ha lamentat.

En aquest sentit, Johnson ha promès que garantirà l'eixida del país del bloc comunitari en la crucial reunió prevista per a octubre, mes en què finalitzarà la suspensió de l'activitat parlamentària.

El dirigent conservador, que volia convocar eleccions per a mediats d'octubre abans de la cimera prevista per al 17 d'octubre amb Brussel·les, ha sostingut que "el Govern continuarà negociant un acord mentre es prepara per a anar-se'n sense cap".

"Aniré a eixa reunió el 17 d'octubre i no importa quants mecanismes invente aquest Parlament per a intentar lligar-me de mans. M'esforçaré per aconseguir un acord d'interés nacional", ha aclarit abans d'afegir que "el Govern no endarrerirà el Brexit més".

L'oposició, per la seua banda, havia insistit que no acceptaria aquests comicis si no hi ha garanties expresses que no hi haurà una eixida de la Unió Europea sense acord.

El portaveu del Partit Nacionalista Escocés (SNP) a Westminster, Ian Blackford, ha destacat que Johnson ha perdut totes les mocions en la Cambra dels comuns des que es va convertir en primer ministre i ha avançat que aquest "serà expulsat del Govern" en les pròximes eleccions.

Així, Blackford ha declarat que està desitjant que Escòcia assegure la seua independència "lluny de les arpes d'un el Regne Unit aïllacionista i 'tory' que ens allunya dels socis i amics de la Unió Europea".

El cap dels liberaldemàcrates, Ed Davey, ha posat l'accent que la seua formació ha oferit al dirigent britànic una eixida: "Deixar que siga la població la que decidisca mitjançant un referèndum".

L'OPOSICIÓ TRACTA D'IMPEDIR LA SUSPENSIÓ DEL PARLAMENT

Poc després de la votació, la Cambra dels Comuns ha viscut moments de tensió. Diversos diputats de l'oposició, que han denunciat ser "silenciats" mitjançant la suspensió del Parlament, han tractat d'impedir que el president de la Cambra baixa, John Bercow, acudira a la Cambra dels Lords per a fer efectiva aquesta suspensió fins al pròxim mes d'octubre.

La diputada laborista Rachael Maskell ha asseverat que "ha fet tot el possible aquesta nit per a impedir que les activitats parlamentàries siguen suspeses".

Finalment, els membres de l'oposició han romàs en la cambra mentre els 'tories' i Bercow acudien a la Cambra alta per a finalitzar el procés de suspensió del Parlament, una decisió que compta amb el permís de la reina, Isabel II.

"El Parlament ha sigut ara suspès i la Cambra dels Comuns tornarà a reunir-se el pròxim 14 d'octubre de 2019", arreplega el Parlament britànic en el seu compte de Twitter.

El propi Bercow, per la seua banda, ha descrit la suspensió com "una pròrroga fora del normal". "No és una pròrroga estàndard, és una de les més llargues en dècades", ha expressat. Davant aquestes paraules, l'oposició ha aplaudit al president, que va anunciar aquest mateix dilluns que abandonarà el càrrec.

Bercow ha al·legat que la seua decisió és "la menys perjudicial" per al desenvolupament de l'activitat parlamentària, en un discurs aplaudit des de la bancada opositora i en el qual el president s'ha mostrat visiblement emocionat. En la tribuna de convidats estaven la seua dona i els seus fills, segons la cadena Sky News.

El Partit Conservador ja havia avançat el diumenge que en les pròximes eleccions generals presentaran un candidat alternatiu a John Bercow per a presidir la Cambra dels Comuns per considerar que aquest ha abusat "flagrantment" del seu poder durant les votacions sobre el Brexit.

colaboracio