Publicado 23/09/2021 12:24CET

Els guanyadors del Nobel també rebran aquest any el premi en els seus respectius països

Archivo - Arxiu - L'astrofísic alemany Reinhard Genzel rep el premi Nobel de Física
Peter Kneffel/dpa/Pool/dpa - Archivo

   MADRID, 23 set. (EUROPA PRESS) -

   Les persones o entitats que siguen reconegudes enguany amb algun premi Nobel rebran les medalles i diplomes que els acrediten com a guanyadors en els seus respectius països, segons l'organització, que d'aquesta forma s'avança a possibles restriccions de viatge amb motiu de la pandèmia de COVID-19.

   L'emergència sanitària ja va obligar en 2020 a replantejar l'habitual cerimònia, que va quedar reduïda a la mínima expressió. Per a aquesta nova edició, la Fundació Nobel ha decidit repetir format i, a falta de decidir com seran els esdeveniments de desembre a Estocolm i Oslo, ja ha confirmat que els premiats no hauran de desplaçar-se.

   Així, els qui escolten els seus noms en la setmana que va del 4 a el 11 d'octubre, podran rebre la medalla i el diploma acreditatius en els seus països.

   "Crec que a tots ens agradaria que la pandèmia de COVID-19 haguera acabat, però no és així", ha explicat el director executiu de la Fundació Nobel, Vidar Helgesen, en un comunicat en el qual ha recordat que, com a "fenomen global", els premiats en principi seran de diferents continents.

   "La incertesa sobre l'evolució de la pandèmia i la possibilitat que hi haja viatges internacionals és la raó", ha afegit, fa necessari repetir almenys a grans trets els mètodes que ja es van utilitzar en l'edició de 2021, tot i que els organitzadors confien que almenys puga haver-hi públic a la sala en la cerimònia final.

PREMI NOBEL DE LA PAU

   Un dels premis que més expectació sol generar és el de la Pau, que en 2020 va reconéixer la tasca del Programa Mundial d'Aliments. Per a l'edició d'enguany, el Comité Noruec ha rebut 329 candidatures, de les quals 234 corresponen a individus i 95 a organitzacions.

   La dada suposa una pujada de les candidatures pel que fa a les 317 de l'any passat i el tercer més alt de la història --el rècord es va aconseguir en 2016, amb 376--. Les nominacions són secretes i no es fan públiques fins a passats 50 anys.

colaboracio