Els lletrats del Congrés defensen suspendre els diputats presos aplicant la LeCrim i no el Reglament de la Cambra

Constitució de la XIII Legislatura del Congrés dels Diputats
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado 24/5/2019 14:54:50CET

Admeten que la Mesa pot fer-ho sense que intervinga una altra comunicació del Suprem aplicant "ex legis" i per "imperatiu legal" la llei processal

MADRID, 24 May. (EUROPA PRESS) -

Els lletrats del Congrés defensen que la suspensió com a diputats dels quatre presos preventius pel procés que van obtenir escó en les eleccions del passat 28 d'abril ha de dur-se a terme en aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim) i no del Reglament del Congrés, però, alhora, obren la porta al fet que la Mesa de la Cambra els suspenga sense que intervinga cap altra comunicació del Suprem, la qual cosa podria passar aquest mateix divendres.

El document, recollit per Europa Press, subratlla que no és aplicable en aquest cas l'article 21.2 del Reglament de la Cambra perquè no es compleix un dels tres requisits que aquest fixa perquè la Mesa procedisca a la suspensió d'un diputat.

En concret, el requisit que no compleix és el que la Cambra haja autoritzat la concessió d'un suplicatori perquè el Tribunal Suprem obri una investigació sobre els diputats afectats per la suspensió.

NO HI VA HAVER SUPLICATORI

El Suprem no va haver de demanar cap suplicatori a la Cambra perquè quan es va iniciar la investigació sobre el procés Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Josep Rull, i Jordi Turull (Junts per Catalunya) no eren diputats del Congrés.

Els lletrats reconeixen que sí que es compleixen els altres dos requisits per a la suspensió automàtica que estableix el 21.2 del Reglament: que existisca una ordre de processament contra els afectats i que estiguen en presó preventiva.

"En canvi, resulta d'aplicació en aquest cas l'article 384 bis de la LeCrim", subratlla l'informe. Aquest precepte estableix que "ferm una ordre de processament i decretada la presó provisional per delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que ostente funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en el seu exercici mentre dure la situació de presó".

No obstant això, els lletrats assenyalen que la Mesa del Congrés "ha de procedir a determinar que té lloc el supòsit de fet" esmentat en el 384 bis de la LeCrim, "encara que no li haja sigut així comunicat pel Tribunal Suprem, perquè es manté la situació de presó provisional dels processats". És a dir, obri la porta al fet que la Mesa puga actuar sense que intervinga cap comunicació del Suprem.

"Per això, --subratllen els serveis jurídics-- correspon a la Mesa del Congrés declarar automàticament suspesos en l'exercici del càrrec" els quatre diputats processats pel Tribunal Suprem, així com "assenyalar l'abast d'aquesta suspensió mentre dure la situació de presó, adoptant les mesures precises per donar plena efectivitat a la previsió legal".

Així doncs, l'informe dona facultat a la Mesa no només a acordar l'aplicació "ex lege" o "per imperatiu legal" del citat article de la LeCrim, sinó també a fixar els seus efectes, que no impliquen només els "drets i deures" dels diputats suspesos, sinó també la Cambra en el seu conjunt.

És a dir, l'òrgan de govern de la Cambra haurà de determinar "el nombre de membres de dret de la Cambra durant el temps que dure la suspensió, a l'efecte del còmput de la majoria absoluta, de la determinació de la composició dels diferents òrgans, de la fixació de contingents, etc".

Contador
colaboracio