Publicado 23/09/2020 18:49CET

Els països europeus adverteixen de la manca de legitimitat de Lukaixenko

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko.
PRESIDENCIA DE BIELORRUSIA

MADRID, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

Els governs de diversos països europeus han avisat aquest dimecres que no reconeixen la legitimitat del president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, per continuar en el poder, arran d'una inesperada presa de possessió que arriba després de més d'un mes de protestes als carrers de l'exrepública soviètica.

El portaveu del Govern d'Alemanya, Steffen Seibert, ha afirmat que les eleccions del 9 d'agost no es van celebrar ni de manera justa ni lliure, i que "de cap manera compleixen els requisits mínims per a unes eleccions democràtiques", segons recull l'agència de notícies DPA.

Els països bàltics, que han liderat les crítiques contra les autoritats bieloruses dins la UE, també han qüestionat la "farsa" d'aquest dimecres, tal com ha descrit la presa de possessió el ministre d'Exteriors lituà, Linas Linkevicius.

El seu homòleg letó, Edgars Rinkevics, ha posat en qüestió la cerimònia "secreta" que "no legitima el frau electoral i el seu estatus com a cap d'estat", i ha afirmat que "tan sols un procés polític genuí" pot resoldre la crisi.

Per l'estonià Urmas Reinsalu, la cerimònia "il·legítima" va "contra tots els principis de la democràcia", i ha reclamat unes eleccions "lliures i justes" perquè "els bielorussos tinguen el president que mereixen".

En la mateixa línia, la ministra d'Exteriors de Suècia, Ann Linde, ha considerat que la "imprevista" presa de possessió reafirma la "manca de legitimitat" del mandatari bielorús i ha promès que el seu govern continuarà treballant perquè Lukaixenko "reta comptes per la violència i la repressió contra l'oposició i els manifestants pacífics".

Els estats membres de la UE van reiterar dilluns el seu suport a les protestes pacífiques a Bielorússia contra la reelecció de Lukaixenko, però no van assolir un consens a l'hora d'adoptar sancions per manca d'unanimitat, atès que Xipre també exigeix mesures contra Turquia per la seua actitud bel·ligerant al Mediterrani oriental.

colaboracio