Els perjudicats per l'eixida a Borsa de Bankia sostenen que la cúpula va ocultar informació "maliciosament"

Actualizado 10/9/2019 17:11:05 CET
- Pool - Archivo

MADRID, 10 Sep. (EUROPA PRESS) -

Les acusacions particulars personades en el judici per l'eixida a Borsa de Bankia que se celebra en l'Audiència Nacional de Sant Fernando d'Henares (Madrid) s'han sumat a l'exposat en les últimes quatre sessions per la Fiscalia Anticorrupció i han carregat contra la cúpula de l'entitat, a la qual acusen de maquillar els comptes de Bankia "maliciosament" i de manera intencionada.

La sessió d'aquest dimarts ha arrancat amb l'exposició del soci director del Bufet Rosers, José Baltasar Plaza Frías, qui representa a diversos perjudicats que van acudir a l'eixida a Borsa de Bankia i acusa directament els seus gestors de consentir presumptes falsedats en els comptes de l'entitat i en el fullet d'eixida a Borsa, que no va reflectir la imatge fidel de l'entitat.

"Va haver-hi una clara intencionalitat, es van ocultar actius. Tenint el seu abast tota la informació, la van obviar maliciosament", ha afirmat l'advocat, qui ha manifestat estar d'acord amb l'exposat per la Fiscalia amb l'excepció que aquest no ha demanat condemna penal per a les persones jurídiques de Bankia, BFA i Deloitte.

Segons ha explicat, ell era partidari de mantindre aquesta acusació, però va haver de renunciar per la por dels seus clients a haver de fer front a les costes si el tribunal decidira desestimar-la. En aquest sentit, ha lamentat "l'avantatge" amb la qual expliquen els acusats, que disposen de "millors mitjans" per a la seua defensa. "És David contra Goliat", ha assenyalat.

L'advocat també ha sostingut que els membres del comité d'auditoria i riscos van fer "un conscient desistiment de funcions i amb açò van complicar la funció auditora i l'aflorament de deterioraments".

Per la seua banda, l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'empreses Cotitzades (Aemec) s'ha adherit a la qualificació legal efectuada per la Fiscalia per als 15 acusats, considerat provat al llarg del juí que els acusats van dur a terme una sèrie de "artificis comptables en una concatenació de falsedats" que es van arrossegar des del moment de la constitució del grup BFA fins a la reformulació dels comptes de 2011 al maig de 2012, amb l'objectiu de captar els recursos dels inversors que van acudir a l'eixida a Borsa.

A més, aquesta acusació particular veu "difícil de creure" que els consellers de Bankia, amb una formació "més que sobrada", pogueren desconéixer les suposades irregularitats comptables, i responsabilitza a l'auditor de no donar a conéixer les mateixes, assegurant que la seua participació va ser "imprescindible" perquè es cometera el delicte de frau a inversors.

"Podem concloure que els comptes que donen lloc a l'eixida a Borsa contenen artificis comptables de tal magnitud que es pot titlar aquesta operació de maliciosa i com un instrument per a captar els recursos dels inversors", ha postil·lat el lletrat, qui considera que les falsedats comptables van continuar arrossegant-se en l'exercici 2011 per a mantindre la "falsa imatge de solvència" de l'entitat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la resta d'acusacions particulars que han intervingut aquest matí al llarg de la sessió d'aquest dimarts, que es reprendrà a partir de les quatre de la vesprada. Tots ells s'han adherit la qualificació definitiva de la Fiscalia i algunes parts han manifestat que els hauria agradat que es demanara també la condemna de les persones jurídiques.

A més, han reclamat que els autors dels delictes indemnitzen als detallistes afectats per l'import total de les seues inversions més interessos del 2% i han carregat contra la petició de les defenses de Bankia i BFA que les acusacions particulars es facen càrrec de les costes del procediment.

AMPLIACIÓ D'ACUSACIÓ

La Fiscalia Anticorrupció va elevar el passat mes de juliol les penes que demanava inicialment per delicte d'estafa a inversors i va afegir el de falsedat comptable pels comptes de Bankia i BFA de l'exercici 2011, amb el que el nombre de persones a les quals acusa es va incrementar des de quatre fins a quinze.

Pel delicte d'estafa a inversors acusa com autors l'expresident de Bankia Rodrigo Rato, a l'ex vicepresident José Luis Olivas i a l'exconseller de Bankia José Manuel Fernández Norniella. Així mateix, considera cooperadors necessaris d'aquest delicte al soci auditor de Deloitte Francisco Celma i a l'exdirector financer i de riscos Ildefons Sánchez Barcoj.

Del seu costat, acusa per falsedat comptable a Rato, a Norniella, a l'exconseller delegat Francisco Verdú Pons, a l'exinterventor de Bankia Sergio Durá i a l'exdirector d'auditoria interna de Bankia Miguel Ángel Soria Navarro.

Quant als membres del comité d'auditoria de Bankia i BFA, el Ministeri Públic ha sol·licitat condemnes per falsedat comptable per als exconsellers Ángel Acebes, Alberto Ibáñez, Mercedes Rojo Izquierdo, Araceli Mora, Pedro Bedía, Remigio Pellicer i José Rafael García Fuster.

Contador
colaboracio