Actualizado 10/12/2010 12:53:02 +00:00 CET

Els Reis inauguraran l'AVE a València, i els Prínceps la connexió a Albacete

AVE
EP/RENFE

MADRID, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

Els Reis inauguraran dissabte que ve 18 de desembre la nova línia d'Alta Velocitat (AVE) Madrid-València, amb la qual Espanya es convertirà en el primer país d'Europa i segon del món, després de la Xina, per quilòmetres d'AVE en servici, amb de 2.665.

Els Prínceps d'Astúries seran al seu torn els encarregats de presidir la inauguració tres dies abans, dimecres 15, la connexió AVE Madrid-Conca-Albacete, han confirmat a Europa Press en fonts oficials.

Tant els Reis com els Prínceps estan acompanyats en els seus viatges pel president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el ministre de Foment, José Blanco.

També faran estos trajectes inaugurals la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre; el president de Castella-la Manxa, José María Barreda, i en el cas de dissabte, el president de la Generalitat valenciana, Francesc Camps.

Després de la posada en marxa de l'AVE Madrid-València i la seua connexió amb Albacete, la xarxa d'Alta Velocitat espanyola unirà directament les sis ciutats més importants del país i connectarà amb altres quinze capitals més, el que permetrà així que gairebé la meitat de la població espanyola estigui llevat 50 quilòmetres a una estació AVE.

La connexió AVE entre Madrid i València farà el viatge entre les dues ciutats en una hora i mitja, el que suposarà un estalvi de gairebé dos hores respecte de l'actual temps de viatge en tren.

Renfe ja ha venut uns 60.000 bitllets per viatjar en aquest corredor AU, que es posarà en servici comercial per a passatgers l'endemà de la seua inauguració oficial, el 19 de desembre, en vigílies de les vacances de Nadal.

Des que el passat 12 de novembre va començar a comercialitzar este servici, Renfe ha venut una mitjana d'entre 2.100 i 2.200 bitllets diaris per a les diferents relacions de viatge que permet el corredor, segons han indicat a Europa Press en fonts de la companyia ferroviària.

TRENTA TRENS DIARIS

L'operadora començarà a explotar estr nou AVE amb una oferta de trens diaris (quinze per sentit), dels quals onze seran directes. Es cobriran amb trenta trens AVE S-102, fabricats pel consorci Talgo-Bombardier.

El bitllet per a viatjar a l'AVE a València costarà 80,40 euros (en el cas del bitllet senzill en classe turista). El preu del 'business' serà de 143,7 euros.

Les connexions Madrid-Conca-Albacete-València formen part del corredor AU Madrid-Llevant, que tindrà la seua continuïtat fins a Alacant i Múrcia, d'una banda, i Castelló per l'un altre. Tindrà una longitud total de 955 quilòmetres i suposarà una inversió de 12.410 milions d euros, que està comptant amb cofinançament de fons europeus.

Segons els estudis realitzats per Foment, el corredor d'Alta Velocitat Madrid-Llevant acostarà dos àrees econòmiques d'Espanya que representen 13,5 milions de persones i acumulen el 31% del PIB.

Només en la seua construcció i els seus sis primers anys en servici l'AVE Madrid-València generarà un negoci de 22.500 milions d'euros i al voltant de 242.000 llocs de treball.

colaboracio