Els talibà i EUA reprenen aquest dimarts el diàleg en la capital de Qatar

Publicado 9/7/2019 10:31:19CET

KABUL, 9 Jul. (Reuters/EP) -

Representants del Govern dels Estats Units i dels talibà afganesos reprendran aquest dimarts les converses en la capital de Qatar, Doha, amb l'objectiu d'impulsar un procés de pau que pose fi a la guerra que viu l'Afganistan des de la caiguda del règim del moviment integrista fundat pel mulá Mohamed Omar en 2001.

Els Estats Units i els talibà estan acostant postures per a poder tancar un acord que es basaria en la promesa de la retirada de les tropes internacionals a canvi d'un compromís dels talibà que el país centreasiàtic no serà utilitzat com a base de grups terroristes.

Encara que un acord d'aquest tipus permetria als Estats Units retirar-se de la qual és actualment la guerra més llarga en la qual està implicat, el pacte podria no garantir la pau entre el Govern de Kabul, recolzat pels nord-americans, i els milicians islamistes.

Els talibà seguixen negant-se a dialogar i negociar amb l'Executiu de Kabul, al que rebutgen per considerar-lo una "marioneta" dels Estats Units, però, en un intent per impulsar la reconciliació afganesa, Doha ha acollit durant els últims dos dies una reunió d'una delegació de 60 ciutadans afganesos amb representants talibà.

En un comunicat conjunt publicat a última hora del dilluns, les dos parts han subratllat el seu "compromís" per a "respectar i protegir la dignitat dels afganesos, les seues vides i propietats" i per a "reduir a zero les víctimes civils".

La declaració conjunta arriben un dia després que els talibà atemptaren amb un cotxe bomba contra una caserna de seguretat en la localitat de Ghazni, en el centre del país, acabant amb la vida de catorze persones i ferint més de 100, incloent desenes de xiquets que estaven en una escola.

Les dos parts han promès que garantir la seguretat d'institucions públiques, incloses escoles, hospitals i mercats. D'acord amb les estimacions de Nacions Unides, un total de 3.804 civils, inclosos més de 900 xiquets, van morir en la guerra de l'Afganistan en 2018 i uns 7.000 van resultar ferits, el pitjor balanç de víctimes civils dels últims anys.

En l'actualitat, els talibà controlen i influeixen en més territori que mai des que van ser derrocats en 2001 pels milicians de l'Aliança del Nord. La setmana passada, el cap negociador dels Estats Units, Zalmay Khalilzad, va assegurar que l'última ronda de converses amb els talibà, que va començar el 29 de juny, havia sigut la "sessió més productiva" des que va començar el procés de diàleg en 2018.

"L'actual setena ronda de converses continuarà fins que les dos parts tanquen un acord clar", ha afirmat un responsable governamental occidental coneixedor de les negociacions. "S'ha fixat la base per a un acord polític entre els Estats Units i els talibà. Podem esperar una retirada de tropes molt ràpid", ha afirmat l'alt càrrec des de Kabul.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat aquest mes que vol replegar les tropes de l'Afganistan encara que ha admès que sense la presència militar nord-americana el país podria ser usat com a base per a llançar atacs contra territori nord-americà.

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha dit recentment que els Estats Units vol tancar un acord amb els talibà per a l'1 de setembre, abans de les eleccions presidencials previstes per al final d'eixe mes.

colaboracio