Els treballadors de l'EMT de València rebutgen la proposta amb l'empresa i recolzen parades parcials

Autobús de l'EMT de València
EMT/AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Actualizado 24/1/2019 14:15:05 CET

   VALÈNCIA, 24 (EUROPA PRESS)

   Els treballadors de l'EMT de València han rebutjat per "aclaparadora majoria" la proposta de conveni plantejada per la direcció de l'empresa i recolzen així les parades parcials convocades per a aquest dijous i el pròxim 29 de gener i quatre dies al febrer, segons ha informat el comité d'empresa. El motiu principal per a iniciar la vaga --que es va anunciar el passat mes de novembre-- és que consideren "insuficient" l'oferta de l'empresa quant a les prejubilacions.

   D'aquesta manera, els treballadors, en les votacions de la nit d'aquest dimecres, van donar el seu suport a les parades parcials que aquest dijous s'han convocat entre les 7.00 i les 9.00 hores i les 17.00 i les 19.00 hores, de 19.30 a 21.30 i de 4.00 a 6.00 hores, i que es repetiran el pròxim 29 de gener.

   Per la seua banda, els dies 4, 12, 20 i 27 de febrer les parades seran de 8.00 a 10.00, de 16.00 a 18.00; de 19.30 a 21.30 hores i de 22.00 a 24.00 hores. Segons fonts del comité d'empresa, 551 treballadors van votar a favor de la vaga, 447 en contra, 13 en blanc i va haver-hi 4 vots nuls. A més, adverteix que si no s'aconsegueix un acord no descarten augmentar les mesures de pressió.

   Les parades es van anunciar el passat mes de novembre de 2018 i les primeres estaven previstes per a mediats d'aquest mes de gener de 2019 però va ser suspès quan uns dies abans la direcció de l'empresa "va començar a negociar", segons han explicat a Europa Press fonts del comité d'empresa.

   El motiu principal que ha originat el conflicte són les prejubilacions. Segons el comité d'empresa, la direcció ofereix la creació d'una segona activitat en un "lloc menys penós" a partir dels 61 i uns deu mesos, conformement a la llei, sempre que es presente un informe mèdic i serà l'empresa la que decidisca aleshores si correspon o no passar a aquesta segona activitat. En cas de controvèrsia, es recorreria a un tercer informe mèdic.

   No obstant açò, els empleats lamenten que açò suposa al final fer el 100% de la jornada efectiva, quan abans, --des del conveni laboral firmat en 2013 amb l'anterior govern local i fins a finals de 2018-- podien fer el 15% de la jornada i anar a casa, una cosa que el regidor de Mobilitat Sostenible i actual president de l'EMT de València, Giuseppe Grezzi, ja va assenyalar que no podria continuar fent-se per considerar-ho "il·legal".

   Des del comité d'empresa no obstant açò, argumenten que açò tenia "el vistiplau de la Seguretat Social" i que fins i tot van acudir a un Tribunal d'Arbitratge Laboral i tres àrbitres ho van considerar "legal".

   Per a Giuseppe Grezzi, és la primera vaga en el sector des que exerceix com a president de l'EMT València i regidor de Mobilitat Sostenible. Recentment, durant la presentació del balanç de la marxa del servici de l'EMT en 2018, l'edil confiava en la "responsabilitat" dels treballadors i en què les negociacions permetrien que la vaga no es duguera a terme finalment.

   En aquest sentit, des del comité d'empresa han lamentat que com Grezzi "creia que els treballadors acceptarien la proposta" de la direcció "no s'han col·locat cartells avisant de les parades" en les marquesines i els usuaris s'han vist sorpresos a primera hora del matí d'aquest dijous.

AVACU CRITICA QUE NO S'HAJA INFORMAT DE LES PARADES AMB ANTELACIÓ

   L'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU) ha emès un comunicat en el qual ha mostrat la seua "total disconformitat amb les parades convocades per l'EMT" per a aquest dijous, després de la reunió mantinguda en la nit del dimecres en la qual es va rebutjar el preacord sobre el conveni col·lectiu de l'empresa.

   Sense entrar en el fons de la qüestió sobre els motius esgrimits per a plantejar aquesta vaga, AVACU considera que "s'han vulnerat els drets dels usuaris quant a la poca antelació amb la qual s'ha facilitat la informació sobre les parades", per la qual cosa sol·licita que "en futures situacions similars, s'informe els usuaris amb la suficient antelació".

Contador
colaboracio