Els valencians Cristina Durán, Miguel Ángel Giner i Laura Ballester, Premi Nacional de Cmic per 'El dia 3'

El día 3
CEGAL
Publicado: martes, 12 noviembre 2019 14:34

MADRID/VALNCIA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

Cristina Durán Costell, Miguel Ángel Giner Bou i Laura Ballester Beneyto han sigut guardonats amb el Premi Nacional del Cmic, corresponent al 2019, per la novella grfica 'El dia 3', segons ha informat aquest dimarts el Ministeri de Cultura i Esport, que atorga aquest guardó, dotat amb 20.000 euros.

El jurat ha triat aquesta obra "per saber realitzar des del respecte la crnica d'un drama social amb una narrativa en la qual s'equilibren l'emoció, l'excellncia grfica i l'ús de potents metfores visuals".

Per a la realització de la novella grfica guardonada, la primera edició de la qual és del 2018, els autors s'han basat en les investigacions de Laura Ballester, reflectides en el llibre 'Lluitant conta l'oblit', el llarg camí de les víctimes del metro de Valncia' (2015).

Aquest premi té com a objecte distingir la millor obra d'aquesta especialitat publicada en qualsevol de les llengües de l'Estat durant l'any 2018.

El jurat ha estat presidit per Begoña Cerro Prada, sotsdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, i han actuat com a vocals: a proposta de l'Associació d'Autors de Cmic d'Espanya (AACE), Ulises Ponce López; per la Federació d'Associacions d'Illustradors Professionals (FADIP), Asier Iturralde González de Alaiza; per la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL), Gonzalo González Verdoy; i per l'Associació dels Crítics i Divulgadors de Cmic d'Espanya, Elena Masarah Revuelta.

A més, per la Reial Acadmia de Belles arts de San Fernando, Jordi Teixidor de Otto; per la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Berta Tapia Zamora; per l'Institut d'Investigacions Feministes de la Universitat Complutense de Madrid, Graciela Padilla Castillo; i l'autora guardonada en la convocatria de 2018, Ana Peñas Chumillas.

BIOGRAFIA DELS AUTORS

Cristina Durán Costell (Valncia, 1970) és llicenciada per la Facultat de Belles arts de Valncia i va ser becada Erasmus en la Middlesex University de Londres. En la seua poca universitria va formar part de l'Equip Grúa, creador del fanzine 'No Aparcar Llamo GRUA'. Forma part d'AC (Collectiu d'Autores de Cmic) i des del 1993 es dedica professionalment a la illustració i el cmic en el seu estudi, LaGRUAestudio, que comparteix amb Giner Bou.

Ha illustrat nombrosos contes infantils i com a dibuixant de cmics ha publicat, juntament amb el guionista Giner Bou, 'Una posibilidad entre mil' (2009), 'La máquina de Efrén' (2012), recopilats en un volum integral amb el títol 'Una posibilidad' (2017), i 'Cuando no sabes qué decir' (2015).

Ha rebut diversos premis i nominacions, entre ells el premi Turia, el Flash Back, la Insígnia de Plata de la Cultura de l'Ajuntament de Benetússer, el Premi Dones Progressistes o l'accésit a Frana en el primer trofeu Les BDs qui font la différence.

Per la seua banda, Miguel Ángel Giner Bou (Benetússer, Valncia, 1969) és llicenciat per la Facultat de Belles arts de Sant Carles de Valncia (UPV) en l'especialitat de Dibuix i va obtindre una beca de collaboració en l'assignatura de Sistemes de Representació Espacial.

És professor del mster en Disseny i Illustració de la Facultat de Belles arts de Valncia (UPV) i d'ESAT (Escola Superior d'Art i Tecnologia). A més, és president de l'Associació Professional d'Illustradors de Valncia (APIV) i l'any 1993 va crear juntament amb Cristina Durán el seu propi estudi, LaGRUAestudio, on treballa des d'aleshores com a guionista i illustrador.

Finalment, Laura Ballester Beneyto, llicenciada en Cincies de la Informació, va fer des del 2006 un seguiment exhaustiu de l'accident del metro de Valncia, un treball pel qual ha rebut el Premi de l'Ateneu Cultural de Torrent el 2012, el premi de la Cartellera Turia a la millor contribució periodística el 2014 o el premi Llibertat d'Expressió 2016 de l'Associació Venal de Patraix.

Ha treballat en El Punt, en mitjans de comunicació locals de rdio i televisió, a més d'en la cooperativa Paleta d'Ocres, especialitzada en temes de medi ambient, cultura i salut.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià