Publicado 12/05/2021 13:12CET

Els valencians han de dedicar el sou brut de 4,8 anys a pagar la hipoteca de la seua vivenda, segons un estudi

Archivo - Arxiu - Construcció de vivenda a València
EUROPA PRESS - Archivo

   VALÈNCIA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

   El valencià mitjà ha de dedicar íntegrament el sou brut de 4,8 anys a pagar la hipoteca de la seua vivenda comprada en 2020, és a dir, 0,2 anys menys que l'any 2019 (quan el càlcul era de 5 anys).

   Així ho reflecteix l'estudi 'Relación de salarios y la compra de vivienda en 2020', basat en els preus mitjans de la vivenda de segona mà en venda de l'Índex Immobiliari Fotocasa i les dades dels sous mitjans de les ofertes de feina de la plataforma InfoJobs.

   En 2020 el preu de la vivenda en venda a la Comunitat Valenciana va tancar amb un increment anual del 2% i va situar el preu al desembre en 1.437 euros/m2. Açò suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà d'aquesta autonomia registrat per InfoJobs --que en 2020 era de 23.761 euros (1.980 euros bruts mensuals si ho dividim en 12 pagues)--, els valencians haurien de dedicar 4,8 anys del seu salari (58 mesos) al pagament de la hipoteca d'una vivenda de 80 metres quadrats.

   Segons el salari mitjà dels valencians i el valor del metre quadrat de les vivendes de segona mà en 2020, els residents de València i Castelló liquidarien la seua hipoteca en menys de 5 anys (60 mesos). Mentre, en l'altra cara de l'informe es desprèn que els residents de la província d'Alacant són els que més tarden a pagar vivenda de 80 metres quadrats.

   Si s'analitza al detall Alacant, la província amb el metre quadrat més car de la Comunitat, es constata que el preu de la vivenda en venda va tancar 2020 amb un increment anual del 0,4% i va situar el preu de desembre en 1.527 euros/m2.

   Açò suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà a Alacant registrat per InfoJobs, que en 2020 era de 23.676 euros (1.973 euros bruts mensuals si ho dividim en 12 pagues); els alacantins haurien de dedicar 5,2 anys del seu salari (62 mesos) al pagament de la hipoteca de la seua vivenda.

   L'ordre de les províncies en el qual es dedica més temps a pagar una vivenda de 80 m2 quadrats és: Alacant (5,2 anys), València (4,9 anys) i Castelló (3,7 anys).

   "Sempre és una bona notícia que l'esforç que els espanyols han de fer per a comprar una vivenda disminuïsca, perquè significa que l'accés al mercat de la compra es facilita cada vegada més. Així i tot, aquestes xifres indiquen que encara estem allunyats dels nivells adequats i que previsiblement ens queda recorregut per fer", comenta la directora d'Estudis i Portaveu de Fotocasa, María Matos.

PRIMER DESCENS EN DOS ANYS

   "De totes maneres, --prossegueix-- aquest és el primer descens que detectem des de fa dos anys, per la qual cosa pot ser un indicador que anem cap a un equilibri entre els salaris i el cost de la vivenda. Encara que d'açò no solament depèn la moderació en el preu de la vivenda, sinó de la recuperació econòmica i la millora en les condicions dels treballadors".

   Per la seua banda, la directora de comunicació d'InfoJobs, Mónica Pérez, afig: "L'increment del salari brut mitjà anual en 2020 (4,9%), així com del Salari Mínim Interprofessional (5,5%) han contribuït a contrarestar la xicoteta pujada del preu de la vivenda de segona mà (1,6%)".

   "La situació de crisi actual no permet no obstant açò estimar com va a ser l'evolució dels salaris en el que queda d'any, tenint en compte que la principal prioritat és la recuperació de l'economia del país i la solució de problemàtiques com, per exemple, la reincorporació a l'activitat de tots els treballadors en ERTO", apunta.

colaboracio