Enllaçats per la Llengua exigeix reconeixement ple dels drets lingüístics i acabar amb "polítiques discriminatòries"

Presentació de la campanya #BATEGUEMAMBELVALENCI
ENNLAATS PER LA LLENGUA
Publicado: viernes, 23 abril 2021 18:17

   VALNCIA, 23 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Enllaats per la Llengua llana la campanya i el manifest #BateguemAmbElValenci, que pretén "fer bategar els cors amb la nostra llengua", el "reconeixement ple" dels drets lingüístics dels catalanoparlants i acabar amb les "polítiques discriminatries".

   La plataforma --que est representada a la Comunitat per STEPV, Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valenci, Decidim i el Tempir-- ha presentat l'acció aquest divendres en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de Valncia. L'acte s'ha replicat alhora a Barcelona i Palma amb les respectives entitats d'aquests territoris.

   El manifest adverteix que creix la "minorització" del catal i "avana el procés intencionat de substitució al que es veu sotmesa, i ho fa de manera especialment greu en les generacions més joves". "Els territoris de parla catalana tenim el dret a desenvolupar la llengua i la cultura prpies de forma normal, plena i lliure, tenim el dret al fet que estiga garantida la nostra existncia i el dret a disposar de les ferramentes que facen una cosa i l'altra possibles".

   En el manifest, aquests collectius "reivindiquen l'unitat, el reconeixement i l'oficialitat de la llengua catalana en tot el seu domini lingüístic, que s'estén per Catalunya, Catalunya nord, la Franja de Ponent, Andorra, Illes Balears i Pitiüses, l'L'Alguer i la major part del País Valenci, on rep també el nom de valenci, i promoure, en conseqüncia, que les relacions entre les diferents institucions del territori que la tenen com llengua prpia es vehiculen, i que hi haja una plena reciprocitat dels mitjans de comunicació en catal".

   Així mateix, reclamen que "aconseguir el reconeixement ple" dels seus drets lingüístics, "resumits en el dret irrenunciable a poder viure plenament en catal en el territori histric del domini lingüístic de la nostra llengua".

   Igualment, advoquen per "combatre les polítiques discriminatries cap al catal, que condicionen les eleccions lingüístiques dels parlants".

   En aquest sentit, demanen que es garantisca "que totes les persones que viuen en territoris de parla catalana coneguen i puguen usar la llengua que identifica la societat on viuen i, d'aquesta manera, assegurar el seu dret a formar part en igualtat de condicions independentment del seu origen i de la seua llengua inicial".

LLENGUA VEHICULAR DE L'ESCOLA

   Altres de les seues reivindicacions són "defendre polítiques lingüístiques basades en l'equitat que permeten aconseguir la normalització del coneixement i de l'ús social de la llengua en tots els mbits" i apostar pels centres educatius com a "espais principals de formació i socialització". Ací, proposen que la llengua catalana ha de ser la vehicular de l'escola.

   Per a "compensar la situació sociolingüística actual", volen "la utilització eficient de mtodes escolars immersius, dotats de recursos adequats, en aquells contextos que així ho aconsellen", així com "promoure que el catal siga llengua per defecte en l'mbit de l'oci dels joves" i normatives que "asseguren la igualtat de drets lingüístics de les comunitats catalanoparlants respecte de les comunitats de parlants de les llengües oficials dels estats en els quals es troba dividit el domini lingüístic".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià