Publicado 18/05/2022 10:46

Un equip d'investigació d'UPV i Fisabio celebra nous concerts de video art amb persones amb Alzheimer

Sessió de concerts de video art
UPV

   VALÈNCIA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

   Personal investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), experts en la ferramenta tecnològica Soundcool, i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), especialistes en investigació de l'Alzheimer, presenten una nova sessió de concerts MEVArt X, un espectacle fet per persones amb aquesta malaltia que permet seguir analitzant els beneficis de la tecnologia Soundcool.

   Soundcool és un sistema de creació sonora i visual col·laborativa amb mòbils i tauletes tàctils, ideat pel professor i investigador de la UPV Jorge Sastre. Amb la col·laboració del doctor José Manuel Moltó, neuròleg de l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi i investigador de la Fundació Fisabio, s'ha creat aquest projecte d'investigació que fusiona art i ciència.

   Segons han informat en un comunicat, aquesta ferramenta, gràcies a una investigació anterior duta a terme pels mateixos investigadors, s'ha revelat com un sistema "que permet crear prototips d'activitats per a malalties neurodegenerativas col·laboratives o individuals amb música, so, imatge i video en pocs segons".

   "Es va comprovar que l'increment de la motivació, la creativitat, la interrelació i la implicació observada en persones amb diversitat funcional i en educació també es donen amb els pacients de malalties neurodegeneratiUs", ha explicat el doctor Moltó.

   El concert se celebrarà aquest dijous, 19 de maig, a les 18.00 hores, A l'auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles arts de la UPV i s'emetrà per streaming. Posteriorment, s'analitzaran els resultats de motivació, creativitat i implicació mitjançant qüestionaris i es compararan dos casos: un grup amb contacte previ amb Soundcool i l'altre sense cap experiència prèvia.

   L'investigador Jorge Sastre ha apuntat que, amb aquestes activitats, "es busca comprovar que els resultats positius obtinguts en AFA Canals (associació de familiars i persones amb alzheimer i altres demències) no són un cas aïllat, així com avançar en la demostració que l'aspecte col·laboratiu potencia l'estimulació cognitiva i progressar en l'adaptació de la tecnologia Soundcool per al cas de malalties neurodegeneratives".

   D'aquesta manera, els grups participants, AFA València i AFA Canals, controlaran colors, videos i mescles de videos per a crear videoart des dels seus centres per a dos peces del concert MEVArt X, sobrenomenat MEVArtzheimer.

   Donades les restriccions en les residències d'ancians degudes a la covid-19, es va implementar que la connexió entre mòbils/tauletes i l'ordinador poguera realitzar-se a través d'internet, per a realitzar les teràpies a distància. Açò ha permès executar les sessions sense risc per a les persones usuàries dels centres.

   L'ús d'aquesta tecnologia ha facilitat que les persones usuàries de l'associació AFA Canals realitzaren video art en directe i a distància per a dos concerts a l'octubre i novembre de 2021 amb excel·lents resultats. Amb aquests resultats es va completar la Fase 1 de validació del sistema, demostrant la seua aplicabilitat en la població.

   Ara, es pretén iniciar la Fase 2 en el marc del projecte d'investigació TANTAENDSCovid (UPV-Fisabio Teràpies Alternatives basades en Noves Tecnologies Audiovisuals per a Malalties Neurodegenerativas en Distanciación Social Covid-19), finançat per la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, i pel Programa de col·laboració UPV-Fisabio (Polisabio).

   En aquesta segona etapa es valoraran diferents paràmetres per a disseny de teràpies i proves a petita escala en pacients, per a açò es realitzarà la mateixa activitat amb usuaris d'AFA València, que mai han utilitzat el sistema, i de nou amb usuaris d'AFA Canals.