Erdogan diu que l'assassinat de Jashogi "va ser premeditat" i demana jutjar culpables a Turquia

Actualizado 23/10/2018 13:35:04 CET
Recep Tayyip Erdogan
REUTERS / TUMAY BERKIN

El president turc defèn que "l'escut de la immunitat diplomàtica" no pot ocultar aquest "brutal assassinat"

MADRID, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha defès aquest dimarts que l'assassinat del periodista saudita Yamal Jashogi en el consolat del seu país a Istanbul va ser "planejat i premeditat", al mateix temps que ha reclamat al rei Salmán que permeta que els 18 detinguts fins ara pels fets siguen jutjats a Turquia.

En la seua esperada declaració sobre els fets en el Parlament turc, Erdogan ha indicat que les proves recaptades fins ara per la Policia i els servicis d'Intel·ligència turcs apunten al fet que Jashogi va ser objecte d'"un assassinat violent i brutal" en l'interior del consolat. "Encobrir un acte tan brutal lesionaria la consciència de tota la humanitat", ha sostingut.

"L'incident no va ser alguna cosa momentània" sinó "resultat d'una operació planejada", ha defès, subratllant que quinze saudites experts en Intel·ligència, seguretat i forenses van arribar de forma precipitada a Istanbul en les hores prèvies al fet que Jashogi arribara al consolat.

Erdogan ha fet un repàs detallat de com es van desenvolupar els fets entre el 28 de setembre, quan Jashogi va acudir per primera vegada al consolat per a tramitar uns documents i li van citar per al 2 d'octubre, i el 19 d'octubre, quan finalment l'Aràbia Saudita va reconéixer que el periodista havia sigut assassinat en les dependències consulars.

Segons ha indicat, després d'eixa primera visita personal del consolat va viatjar precipitadament al seu país, on Erdogan sospita que es van fer els preparatius per a l'operació del 2 d'octubre. En les hores prèvies a la cita de Jashogi, van arribar al consolat en diversos grups 15 saudites, els qui el primer que van fer va ser "retirar els discos durs i les càmeres de seguretat del consolat".

El president turc ha lamentat que Riad tardara tant de temps a permetre el registre del consolat i ha criticat el comportament del cònsol, qui va ser apartat del càrrec. "Potser que l'assassinat s'haja produït en l'interior del consolat, que és considerat sòl saudita, però no s'ha d'oblidar que està dins de les fronteres de Turquia", ha subratllat.

REBUTJA LA IMMUNITAT DIPLOMÀTICA

"Ni la Convenció de Viena ni altres lleis internacionals permeten que la investigació d'un assassinat tan brutal siga coberta per l'escut de la immunitat diplomàtica", ha defès Erdogan, que ha deixat clar que el seu país pretén fer el que calga fer per a aclarir el succeït i que no es quedarà "callat".

En aquest sentit, ha posat l'accent en què encara queden diversos interrogants per resoldre. "Per què 15 persones, totes amb qualitats que afecten aquest incident, es concentren a Istanbul el dia de l'assassinat? Qui els va donar l'orde d'anar a Istanbul? Per què el cadàver d'una persona, que s'ha reconegut que va ser assassinada, no apareix?", s'ha preguntat.

Referent a açò, ha demanat que es revele la identitat del "col·laborador local" al qual les autoritats saudites han dit que es va entregar el cos.

"Heu de revelar la identitat d'eixa persona", ha ressaltat Erdogan, que durant la seua exposició dels fets ha assenyalat que el dia abans de l'assassinat personal del consolat va dur a terme una "missió exploratòria" en el bosc de Belgrad, pròxim a Istanbul, i la veïna província de Yalova, on els investigadors turcs tenen centrada actualment la cerca de les restes de Jashogi.

DEMANA A RIAD QUE ES CASTIGUE ELS RESPONSABLES

Erdogan ha considerat que "l'Aràbia Saudita va fer un pas important en admetre l'assassinat". "Ara esperem que castiguen tots els que van participar en l'assassinat", ha afegit, insistint que "tots rendisquen comptes, tant els autors com els qui ho van instigar". Per al mandatari turc, "aquest és un assassinat polític i hauria de ser investigat i jutjat de forma independent i sense cap biaix".

Així les coses, ha demanat al rei Salmán, de la "sinceritat del qual" ha dit no dubtar, que permeta que els 18 detinguts per l'assassinat --els 15 identificats per Turquia inicialment juntament amb tres treballadors del consolat-- siguen jutjats en Turquia, ja que els fets es van produir a Istanbul, encara que el consolat siga sòl saudita. "És la seua prerrogativa, però eixa és la meua recomanació i suggeriment", ha afirmat.

colaboracio