Erdogan diu que l'assassinat de Jashogi "va ser premeditat" i demana jutjar els culpables a Turquia

Publicado 23/10/2018 12:44:31CET

MADRID, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha defés que l'assassinat del periodista saudita Yamal Jashogi al consolat del seu país a Istanbul va ser "planejat i premeditat" i ha reclamat al rei Salmán que permeta que els 18 detinguts fins ara pels fets siguen jutjats a Turquia.

En la seua esperada declaració sobre els fets al Parlament turc, Erdogan ha indicat que les proves arreplegades fins ara per la Policia i els servicis d'Intel·ligència turcs apunten al fet que Jashogi va ser objecte de "un assassinat violent i brutal" a l'interior del consolat. "Encobrir un acte tan brutal lesionaria la consciència de tota la humanitat", ha sostingut.

"L'incident no va ser una cosa momentània" sinó "resultat d'una operació planejada", ha assegurat, subratllant que quinze saudites experts en Intel·ligència, seguretat i forenses van arribar de forma precipitada a Istanbul en les hores prèvies que Jashogi aplegara al consolat.

Erdogan ha fet un repàs detallat de com es van desenvolupar els fets entre el 28 de setembre, quan Jashogi va acudir per primera vegada al consolat per a tramitar uns documents i el van citar per al 2 d'octubre, i el 19 d'octubre, quan finalment l'Aràbia Saudita va reconéixer que el periodista havia sigut assassinat a les dependències consulars.

Segons ha indicat, després d'eixa primera visita personal del consolat va viatjar precipitadament al seu país, on Erdogan sospita que es van fer els preparatius per a l'operació del 2 d'octubre. En les hores prèvies a la cita de Jashogi, van arribar al consolat en diversos grups 15 saudites, els qui el primer que van fer va ser "retirar els discos durs i les càmeres de seguretat del consolat".

El president turc ha lamentat que Riad tardara tant de temps a permetre l'escorcoll del consolat i ha criticat el comportament del cònsol, qui va ser apartat del càrrec. "Pot ser que l'assassinat s'haja produït a l'interior del consolat, que és considerat solc saudita, però no s'ha d'oblidar que està dins de les fronteres de Turquia", ha subratllat.

REBUTJA LA IMMUNITAT DIPLOMÀTICA

"Ni la Convenció de Viena ni altres lleis internacionals permeten que la investigació d'un assassinat tan brutal siga coberta per l'escut de la immunitat diplomàtica", ha dit Erdogan, que ha deixat clar que el seu país pretén fer el que calga per a aclarir allò succeït i que no es quedarà "callat".

En aquest sentit, ha posat l'accent en què encara queden interrogants a resoldre. "Per què 15 persones, totes amb qualitats que afecten aquest incident, es concentren a Istanbul el dia de l'assassinat? Qui els va donar l'orde d'anar a Istanbul? Per què el cadàver d'una persona, que s'ha reconegut que va ser assassinada, no apareix?", s'ha preguntat.

Referent a açò, ha demanat que es revele la identitat del "col·laborador local" al qual les autoritats saudites han dit que es va entregar el cos.

Erdogan ha considerat que "l'Aràbia Saudita va fer un pas important en admetre l'assassinat". "Ara esperem que castiguen tots els qui van participar en l'assassinat", ha afegit. Per al mandatari turc, es tracta d'un "assassinat polític" i hauria de ser investigat i jutjat "de forma independent i sense cap biaix".

Així les coses, ha demanat al rei Salmán, de la "sinceritat del qual" ha dit no dubtar, que permeta que els 18 detinguts per l'assassinat --els 15 identificats per Turquia inicialment juntament amb tres treballadors del consolat-- siguen jutjats a Turquia, ja que els fets es van produir a Istanbul, tot i que el consolat siga saudita. "És la seua prerrogativa, però eixa és la meua recomanació i suggeriment", ha afirmat.

colaboracio