Escola Valenciana presenta Softvalencià per a posar a disposició dels usuaris programari lliure en valencià

Publicado: martes, 23 marzo 2010 11:15

VALÈNCIA, 23 Mar. (EUROPA PRESS) -

Escola Valenciana i Softcatalà han presentat Softvalencià (http://www.softvalencia.org), una iniciativa que té l'assessorament de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i els servicis lingüístics de les universitats públiques per a posar a disposició dels usuaris programari lliure en valencià, segons ha informat l'entitat cívica en un comunicat.

La iniciativa permetrà que programes com Firefox, Thunderbird, el VirtualBox o el Kompozer, entre d'altres, tinguen una versió en valencià. Segons Escola Valenciana, la proposta "promourà l'ús del valencià, com ja passa amb altres idiomes que donen a escollir diferents opcions dialectals, com per exemple l'anglès o espanyol".

La proposta se centra en diferents aspectes com "posar a disposició de tot el món les eines i manuals necessaris per tindre un sistema completament en valencià" i proveir d'eines de traducció i correcció amb les últimes normes actualitzades de l'AVL. El traductor inclourà traduccions al castellà, anglés, francés i portugués.

Alhora, pretén donar a conèixer la guia d'estil de les adaptacions valencianes, que complementa la guia d'estil per a la traducció de productes informàtics de Softcatalà i promoure la navegació en valencià perquè la llengua sigui reconeguda a internet.

Escola Valenciana ha explicat que el 2005 els membres valencians de Softcatalà van començar a fer localitzacions a la variant valenciana i que, per portar-les a terme, es va haver de desenvolupar una guia d'estil per a les adaptacions valencianes a partir de les traduccions en variant general. A més, han contactat amb esta entitat cívica per a acabar el projecte.

La finalitat és poder disposar de programari en valencià "sense duplicar esforços". Això s'ha aconseguit gràcies a una eina que permet fer les adaptacions "de manera ràpida i senzilla" i que ha permès que entorns com GNOME o KDE estiguen íntegrament en valencià, així com altres aplicacions com, per exemple, Firefox, Thunderbird, VirtualBox, Kompozer, entre d'altres.

Escola ha subratllat que Softvalencià "no és cap associació diferent de Softcatalà, sinó una iniciativa pròpia". D'altra banda, ha destacat que la localització "en diferents variants d'una mateixa llengua és alguna cosa ja habitual a l'àmbit informàtic: és possible trobar programari en les variants d'anglés americà o britànic o d'espanyol d'Espanya o de l'Argentina".

El web de Softvalencià serà el punt on se n'anirà recollint tot el programari adaptat en valencià i on els usuaris podran usar i consultar les eines posades a la seua disposició.

El president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, ha incidit que cal "avançar en la normalització lingüística en tots els àmbits, i potenciar les variants del català és enriquir la llengua".