Publicado 17/01/2022 10:37

Espanya demanarà aquest dilluns a la UE més mesures sanitàries a la importació de cítrics de Sud-àfrica

Archivo - Arxiu - Cítrics
INTRECITRUS - Archivo

   BRUSSEL·LES, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

   Espanya portarà aquest dilluns davant els socis europeus la necessitat d'establir majors estàndards sanitaris en les importacions de cítrics de Sud-àfrica a la Unió Europea per a evitar que arriben plagues com la falsa arna.

   En la reunió de ministres d'Agricultura d'aquest dilluns, el titular espanyol, Luis Planas, portarà aquesta qüestió davant els seus col·legues europeus. Es tracta d'una petició que ve estudiant la Comunitat Valenciana, que reclama un tractament de fred als cítrics sud-africans com ja demanen altres països com els Estats Units.

   Al novembre, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seues sigles en anglés) va reiterar en una investigació la necessitat d'imposar aquest tractament als cítrics de Sud-àfrica que entren en el mercat comunitari, un impuls a les tesis espanyoles.

   Segons fonts diplomàtiques, ara es tracta de veure com articular aquesta petició, si serà a través d'una revisió reglamentària o amb una decisió de la Comissió. En tot cas, la reunió del Consell d'Agricultura serà el moment per a donar una "espenta política" a aquesta qüestió tècnica.

   Planas també posarà sobre la taula la qüestió comercial dels cítrics, que enfronta una situació difícil per l'augment dels preus de l'energia i els fertilitzants, a més d'un estoc elevat quan comença la campanya dels cítrics mediterranis.