Espanya/l'Argentina.- Espanya amplia l'extradició de l'argentí Juan Carlos Fotea per crims contra la Humanitat

Actualizado 26/6/2009 20:39:24 CET

MADRID, 26 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat una segona ampliació d'extradició de l'argentí Juan Carlos Fotea per nous delictes de lesa humanitat. L'ampliació d'una extradició és l'autorització donada per l'Estat requerit, després d'haver accedit a la lliura, perquè l'extradit puga ser condemnat pels òrgans judicials de l'Estat requeridor per delictes diferents als quals van motivar la sol·licitud d'extradició i anteriors a la lliura.

L'expolicia argentí va ser detingut el dia 24 de novembre del 2005 a Madrid i va ser lliurat el 17 de juliol del 2007 a les autoritats de l'Argentina per una primera sol·licitud d'extradició pels delictes de detenció il·legal i robatori amb força en les coses. El Consell de Ministres del 8 de setembre del 2006 havia acordat la lliura del reclamat per esta primera sol·licitud.

El 24 d'abril del 2006, les autoritats argentines van sol·licitar l'ampliació d'extradició per crims de lesa humanitat. El Consell de Ministres del 26 de gener del 2007 va acordar accedir a la sol·licitud d'ampliació d'extradició.

En esta segona ampliació se sol·licita l'extradició per altres fets ocorreguts en la mateixa època vinculats també amb les funcions executades pel reclamat dins del centre de detenció clandestí de l'Escola de Mecànica de l'Armada (ESMA) i en virtut de l'ordre de processament de data 1 d'abril del 2009 dictat pel Jutjat Nacional en el Criminal i Correccional Federal número 12 de Buenos Aires per un delicte de lesa humanitat. Actualment es troba detingut en el Complex Penitenciari Federal II a la província de Buenos Aires.

Conegut amb l'àlies de 'Llop" i 'Fernando', Fotea està acusat de participar entre 1977 i 1978 en els crims comesos pel Grup de Tasques al centre clandestí de detenció de l'ESMA, en què, segons el jutge Baltasar Garzón, han estat privades de llibertat nombroses persones "després de ser detingudes il·legalment, torturades, sotmeses a condicions inhumanes de vida, desaparegudes, mortes i executades".

colaboracio