Un espectacle participatiu exhibeix en el TEM la bellesa del pas del temps amb majors de 65 anys

L'espectacle 'Sobre la bellesa',  de la companyia Societat Doctor Alonso
REMITIDA TEM
Publicado: viernes, 25 noviembre 2022 18:45

   VALÈNCIA, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Un grup de huit persones anònimes, acompanyades per la música al piano delicada, silenciosa i fràgil d'Agustí Fernández, es pujaran a l'escenari del Teatre El Musical (TEM) de València els pròxims dies 3 i 4 de desembre per a reflexionar de manera col·lectiva sobre el temps.

   L'espectacle, titulat 'Sobre la bellesa', és una iniciativa de la companyia Societat Doctor Alonso, que ha desenvolupat la peça a partir d'un taller d'un mes en el teatre on han participat majors de 65 anys.

   "Aquesta peça posa el temps en escena, però no el pas, la nostàlgia o el drama del pas del temps, sinó el temps mateix com a matèria. Més que coreogràfic, podríem definir 'Sobre la bellesa' com un treball escultòric que deixa entreveure l'absència de moviment com una altra forma de construir espai i temps a cada moment", avancen des de la companyia, dirigida pel director de teatre i dramaturg Tomas Aragay i la ballarina i coreògrafa Sofia Asencio.

   L'elenc ocuparà l'escenari amb els seus cossos, gestos i mirades velles i plenes de la bellesa que atorga el pas dels anys. Bressats per la música, els participants executaran diversos moviments, desplaçaments i gestos en un fresc abstracte i internament silenciós. L'audiència assistirà a un treball de simplificació resultant d'una investigació minuciosa i austera per a crear universos poètics que recuperen el lloc per a la imaginació que la velocitat i el caos de la nostra societat hiperconectada dificulten.

    "El principi actiu d'aquesta proposta és que els cossos dels majors estan bastant invisibilitzats en la cultura, ja que els col·loquem fora de focus, els apartem. L'hem titulat 'Sobre la bellesa' així perquè precisament pensem el contrari, que els cossos que tenen marcada la vida són els que guarden la memòria, expliquen qui som i què ens ha passat durant un segle", ha raonat Aragay.

   'Sobre la bellesa' parla de la necessitat de seguir vivint i fent, gaudint i esprement cada moment de l'existència. L'obra és per tant un espectacle sobre la força de la vida i sobre la necessitat de gaudir dels anys al màxim, explica la sala del Cabanyal-Canyamelar en un comunicat.

   D'altra banda, amb aquest projecte, Sociedad Doctor Alonso crea un discurs coreogràfic a partir de cossos i energies de la tercera edat. Com es podrà comprovar, la bellesa del ball no solament està en l'agilitat, així que la peça contraposa l'energia amb la lentitud i la profunditat.

   "L'edat comporta limitacions físiques, i d'aquestes limitacions segurament podem aprendre molt sobre l'economia que cal engegar per a seguir vivint. Moure's, pensar i fer el necessari, renunciar, quedar-se amb els imprescindible, dir solament el necessari. Potser la saviesa de la gent gran té a veure amb el fet de saber o intuir què és indispensable i què és superflu, i potser amb l'edat un s'acosta a saber-ho millor", conjectura la companyia.

FI DE FESTA INTERGENERACIONAL

   El dia de la inauguració, al final de l'espectacle, el Teatre El Musical acollirà una Celebration Jam dels col·lectius Club Mutante i Parets. La idea és propiciar una trobada intergeneracional a partir de les 20.30 on la festa es funda en una amalgama d'estils i disciplines.

   Jóvens i majors coincidiran en el vestíbul del TEM per a participar i assistir a una proposta de dansa urbana experimental acompanyada d'un taller de metagrafiti a través d'ulleres de realitat virtual. L'accés serà gratuït.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià