Estabilitzat l'incendi de Beneixama, que ha afectat entre 850 i 900 hectàrees

Actualizado 16/7/2019 13:28:07 CET
- @GENERALITAT

ALACANT, 16 (EUROPA PRESS)

   L'incendi declarat en el terme municipal alacantí de Beneixama ha quedat estabilitzat aquest dimarts al matí, a l'espera de l'extinció definitiva i que la investigació de la Guàrdia Civil permeta determinar les causes.

   En l'àrea afectada continuen les tasques d'extinció de l'incendi. La seua evolució és favorable després de cremar-se entre 850 i 900 hectàrees, no totes de massa forestal, sense danys ni en persones ni en infraestructures de rellevància, segons el 112 Generalitat Valenciana.

   A primera hora de la vesprada segueixen treballant en l'extinció de les flames un total d'11 mitjans aeris (huit d'extinció i tres de coordinació) i desenes de terrestres: 120 de la Unitat Militar d'Emergències (UME) del Govern, 60 bombers amb 18 vehicles dels consorcis provincials d'Alacant i València, nou brigades de Divalterra, huit unitats de bombers forestals de la Generalitat, set autobombes, dos tècnics forestals i dos capatassos.

   El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat el Lloc de Comandament Avançat (PMA) per a conéixer l'evolució dels treballs. Des d'allí ha agraït l'esforç dels efectius, la coordinació de la Unitat Militar d'Emergències, la "bona voluntat" i cooperació dels ajuntaments de la comarca i "la solidaritat del poble de Beneixama". "Ha sigut tot un èxit de cooperació en tot moment", ha manifestat.

   A l'espera de la pròxima reunió de coordinació, a les sis de la vesprada, Puig ha confiat que l'evolució de les flames permeta donar per extingit l'incendi. Fins aleshores, ha destacat que "la promptitud en la resposta, la coordinació i l'esforç de tots ha aconseguit parar un incendi que podria haver sigut catastròfic, com fa un quart de segle en aquesta comarca".

   "A pesar de les dificultats que representa la deshumanització dels boscos, estem avançat en una metodologia d'actuació", ha asseverat, i ha posat en valor la "resposta contundent" per a atallar el foc i aconseguir "el gran objectiu" que no hi haguera cap desgràcia personal o pèrdues materials de rellevància.

   Puig ha manifestat la seua confiança en què durant els pròxims dies l'entorn de Beneixama puga tornar a la normalitat. Una vegada extingit s'engegarà la taula post-incendi per a "avançar ràpidament" en la recuperació de la massa boscosa calcinada.

LA INVESTIGACIÓ SEGUEIX OBERTA

   Respecte a les causes que van originar el foc, el president ha explicat que la Guàrdia Civil ha obert una investigació en la qual "el Seprona (Servici de Protecció a la Naturalesa) està treballant durament per a aconseguir resultats".

   Encara que ha demanat "màxima prudència" i no avançar-se a la investigació, Puig ha indicat que "és simptomàtic que hi haja hagut xicotets incendis i grans en la comarca en els últims dies i que aquest s'haja iniciat prop de la carretera". "Òbviament, hi ha fundades esperances a aconseguir arribar a l'origen i situar les conseqüències, si finalment fora intencionat, en les persones que ho han provocat", ha assenyalat.

   L'incendi forestal de Beneixama es va declarar aquest dilluns sobre les 14.05 hores en un barranc de difícil accés d'una zona coneguda com La Solana. Un total de 84 persones van ser desallotjades per precaució de les seues vivendes.

colaboracio